PREDSJEDNIK SRBIJE/Vučić nakon sastanka s O’Brienom: Posebno sam zabrinut zbog Rezolucije o Srebrenici

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da se SAD i Srbija ne slažu ni po tom pitanju, te da je posebno zabrinut zbog te rezolucije, jer ”zna što ona znači i kako će narušiti odnose u regiji”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u subotu u Beogradu s pomoćnikom tajnika Biroa za europske i euroazijske poslove State Departmenta Jamesom O’Brienom i to prigodom su, među ostalim, razgovarali o predstojećoj sjednici Glavne skupštine UN-a o Rezoluciji u Srebrenici.

Rezolucijom bi se 11. srpanj proglasio međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Morate znati da je i u mojoj zemlji bilo mnogo razgovora o našoj povijesti i o povijesti koja utječe na zemlje u okruženju, kao i u drugim dijelovima svijeta, posebno u Srebrenici. Bio sam mladi odvjetnik, radio na istraživanju ratnih zločina. Bio sam dio onih koji su organizirali prva istraživanja ubojstava u Srebrenici. To jeste zločin, ali mnogi počinitelji su bili u istražnom postupku, osuđeni i tome služi sudski proces”, rekao je O’Brien.

Kazao je da su s timom istražitelja, koji su ”tražili istinu” tada bili i predstavnici Ujedinjenih nacija, ali i iz Srbije.

”To je ono što radimo i danas. Moramo se suočiti s istinom. Bili smo tada partneri i dalje trebamo biti partneri u tome. Osjećam da je glavna tema naših razgovora bila upravo to kako da budemo partneri i danas”, rekao je američki dužnosnik. Dodao je kako SAD želi nastaviti partnerstvo sa Srbijom i da ”granice igraju što manju ulogu”.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da se SAD i Srbija ne slažu ni po tom pitanju, te da je posebno zabrinut zbog te rezolucije, jer ”zna što ona znači i kako će narušiti odnose u regiji”.

“Ne zaboravite, to je doneseno kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar BiH. Nemojte zaboraviti da je to pitanje nezakonito prebačeno iz Vijeća sigurnosti u Generalnu skupštinu, jer to pitanje pripada Vijeću sigurnosti”, kazao je Vučić, prenosi RTS.

Navodi da poznaje stavove SAD-a i da se nada da će neke od mlađih generacija u Srbiji voditi bolju politiku – s “manje gorčine i razočarenja” od njega.

“A ono što je moja obveza je kad izgubimo u Vijeću Europe i kad formalno izgubimo u UN-u… kad se to dogodi, morat ćemo dignuti glavu i boriti se za ekonomski napredak Srbije”, rekao je srbijanski predsjednik.

Odgovarajući na pitanje mogu li razgovori s američkim dužnosnicima utjecati na namjeru Srbije da spriječi donošenje tog dokumenta, Vučić je rekao da će se Srbija usprotiviti Ujedinjenim nacijama onoliko koliko može te je izrazio nadu da će buduće generacije koje će tu zemlju voditi u budućnosti manje ”razočarenja imati” nego što, kako tvrdi, ima on.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)