Bijela kuća: Napad Irana na Izrael stvarna prijetnja, SAD će braniti Izrael

Vrijeme:3 min, 26 sec

 

Izrael se priprema na potencijalni napad iz Irana koji je moguć već tijekom noći ili sutra. Uz to, vojska je odobrila planove protuudara bude li Izrael napadnut s iranskog teritorija. Povod najnovijoj eskalaciji na Bliskom istoku je nedavno raketiranje iranskog veleposlanstva u Damasku. Iako Jeruzalem nije preuzeo odgovornost, dapače, nije se čak ni oglasio o tome, Teheran smatra da ga je izveo baš Izrael.

 

Iran bi mogao napasti Izrael u idućih 48 sati, tvrde američki obavještajni izvori. Napad bi trebao biti ograničenih razmjera, a meta neko od izraelskih veleposlanstava diljem svijeta. Čeka se samo odobrenje vlade u Teheranu.

Razlog odmazde je nedavni napad na iransko veleposlanstvo u Siriji i smrt 13-ero ljudi, među kojima i sedam visokih zapovjednika iranske Revolucionarne garde. Vrhovni vjerski vođa Ali Hamenei zaprijetio je da, nakon napada na iransko tlo, slijedi brzi odgovor.

Izraelska vojska u visokom je stupnju pripavnosti. Na svaki napad, upozoravaju, uzvratit će.

– Spremni smo i za obranu i za napad. Napad s iranskog teritorija bit će čvrst dokaz iranske želje da situacija na Bliskom istoku eskalira i da se prestao skrivati iza svojih opunomoćenika, rekao je Daniel Hagari, glasnogovornik IDF-a.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u zračnoj bazi Tel Nof razgovarao je s pilotima 133. eskadrile koji upravljaju zrakoplovima F-15 i spremni su za moguću akciju.

– U jeku smo rata u Gazi. Nastavljamo s naporima da vratimo taoce, no istodobno se pripremamo i za izazovne scenarije iz drugih arena i postavljamo jednostavno načelo – tko god povrijedi nas, povrijedit ćemo i mi njega, rekao je Benjmin Netanyahu, izraelski premijer.

Bijela kuća: Napad Irana na Izrael stvarna prijetnja, SAD će braniti Izrael

Navodno neizbježan napad Irana na Izrael je stvarna i uvjerljiva prijetnja, priopćila je u petak Bijela kuća i ponovila da SAD svoju predanost obrani Izraela uzima ozbiljno.Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući John Kirby je dodao da SAD, u svijetlu prijetnje iz Teherana, propituje snagu i spremnost vlastitih vojnih snaga u regiji te da vrlo pomno prati razvoj situacije.

Američki dužnosnici u četvrtak su za katarsku televizijsku kuću Al Jazeeru potvrdili da bi SAD mogao intervenirati kako bi pomogao Izraelu da se obrani od iranskog raketnog napada.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je da je državni tajnik Antony Blinken pozvao svoje kolege, uključujući turske, kineske i saudijske ministre vanjskih poslova “da jasno daju do znanja da eskalacija nije ni u čijem interesu i da pozovu Iran da ne nastavi eskalaciju”.

SAD očekuju napad Irana na Izrael, ali takav da neće biti dovoljno velik da uvuče Washington u rat, rekao je američki dužnosnik kasno u četvrtak.

Američka vojska priopćila je u četvrtak da je uništila protubrodsku balističku raketu lansiranu s područja Jemena pod kontrolom hutista koje podržava Iran. Nema izvješća o ozlijeđenima ili šteti na američkim, koalicijskim ili trgovačkim brodovima.

Njemačka, Velika Britanija i Rusija za suzdržanost na Bliskom istoku

Njemačka, Velika Britanija i Rusija pozvale su u četvrtak zemlje na Bliskom istoku da pokažu suzdržanost, dok je Izrael rekao da se priprema ispuniti sve svoje sigurnosne potrebe u regiji koja je na rubu šireg sukoba zbog iranske prijetnje da će napasti Izrael.

Njemački zračni prijevoznik Lufthansa, jedan od samo dva zapadna prijevoznika koji lete za Teheran, produžio je obustavu svojih letova za glavni grad Irana, a Rusija je upozorila svoje građane da ne putuju na Bliski istok.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je svog iranskog kolegu Hoseina Amirabdolahiana da pozove na “maksimalnu suzdržanost” kako bi se izbjegla daljnja eskalacija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je građanima da ne bi trebali putovati na Bliski istok, posebno u Izrael, Libanon i palestinska područja.

– Trenutno je vrlo važno da svi zadrže suzdržanost kako ne bi došlo do potpune destabilizacije situacije u regiji, koja baš i ne blista stabilnošću i predvidljivošću, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu za novinare.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je u četvrtak da je jasno dao do znanja Amirabdolahianu da Iran ne bi trebao uvlačiti Bliski istok u širi sukob.

– Duboko sam zabrinut zbog mogućnosti pogrešne procjene koja bi dovela do daljnjeg nasilja, rekao je Cameron na mreži X.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)