PRAVOBRANITELJICA PODNIJELA DORH-U KAZNENU PRIJAVU PROTIV MATANIĆA

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić podnijela je DORH-u kaznenu prijavu protiv redatelja Dalibora Matanića zbog spolnog zlostavljanja. Učinila je to po službenoj dužnosti i istaknula da joj se još nije javila nijedna žrtva. 

Prvu prijavu podnijela je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i ovom prigodom ponovila je kako se posebno zalaže za reformu cjelokupnog sustava koja će olakšati borbu protiv zlostavljača. Sada je postupila prema postojećim zakonima, piše HRT.

– Temeljem izmjena Kaznenog zakona iz 2021. godine, spolno uznemiravanje iz članka 156. Kaznenog zakona progoni se po službenoj dužnosti ukoliko postoji odnos zavisnosti ili podređenosti žrtve u odnosu na počinitelja, na što za sada upućuju inicijalne informacije u ovom slučaju, za što je zapriječena kazna do 2 godine zatvora, navodi se u priopćenju pravobraniteljice.

Nedopustivo prebacivanje krivnje na žrtve

I udruge za zaštitu prava žena već nekoliko dana upozoravaju da je prebacivanje krivnje na žrtve nedopustivo.

– Nažalost žrtve seksualnog nasilja se niti ne povjere godinama. Za djecu je procjena od pet do 16 godina proteka vremena. Kod odraslih žena 91 posto godinama nikom ne kaže, ali mi i dalje kao društvo u cjelini inzistiramo da je to njihova krivnja i odgovornost što ne prijavljuju, ističe dr. sc. Maja Mamula, psihologinja, koordinatorica Ženske sobe.

Policija i dalje u ovom slučaju obavlja intenzivne izvide. Pravobraniteljica Ljubičić istaknula je kako će nastaviti pratiti daljnji tijek postupka. Smatra također da je iznimno važno prilagođavati zakone vremenima koja se munjevito mijenjaju.

– Za ovakvo rješenje pravobraniteljica se zalagala godinama te upućivala preporuke nadležnima tražeći izmjene članka 156. Kaznenog zakona u opisanom smjeru. Navedene izmjene svakako doprinose učinkovitosti progona ovog kaznenog djela jer se više ne traži podnošenje prijedloga žrtava u roku od 3 mjeseca od počinjenja ili saznanja za počinjenje djela, već se djelo progoni po službenoj dužnosti (dakle i po saznanju iz medija), a zastarni rok je produljen na 10 godina, navodi se u priopćenju pravobraniteljice. Istaknula je i važnost rada na prevenciji kako bi se uzroci samoga nasilja sasjekli u korijenu, a ne da se nažalost bavimo samo posljedicama.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)