CVIJANOVIĆ PISALA ČLANICAMA UN: Nemojte podleći manipulacijama Lagumdžije i Bećirovića

Vrijeme:3 min, 56 sec

 

Srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poslala je novo pismo stalnim misijama, izaslanstvima i tijelima UN-u u kojem je ukazala na manipulativne okolnosti vezane uz “nulti nacrt rezolucije” o Srebrenici koji su uputile misije nekoliko zemalja pri UN-u, uključujući i Misiju BiH, zemlju koju ona predstavlja kao ravnopravni član Predsjedništva, kolektivnog šefa BiH.

Cvijanović je istaknula da se ovom rezolucijom Općoj skupštini UN-a predlaže da uspostavi 11. srpnja kao “međunarodni dan sjećanja na događaje u Srebrenici iz 1995. godine”, a da to pitanje nikada nije razmatrano niti usuglašeno unutar nadležnih institucija u BiH.

“Naglasila bih da ni prezentacija navedene rezolucije zakazana za srijedu, 17. travnja 2024. godine u 16:00 sati, kao ni bilo kakve daljnje aktivnosti u smislu razmatranja ili usvajanja ove rezolucije nemaju nikakvu podršku institucija, niti naroda BiH”, istaknula je Cvijanović.

Ona je pojasnila da razlog za izravno obraćanje misijama i izaslanstvima u UN-u nije nastojanje da zaobiđe službene i utvrđene kanale komunikacije, naprotiv – diplomatski kanali BiH pri UN-u uzurpirani su od veleposlanika i političkih predstavnika koji govore u ime samo jednog od tri konstitutivna naroda koja čine BiH.

“Selektivan pristup – prosljeđivanje pisama bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića uz redovno blokiranje moje korespondencije – ukazuje na nejednak i diskriminatorski tretman naroda u BiH, te daljnje odstupanje od Ustava BiH. Odluka pojedinih diplomata da blokiraju moje pravo komunikacije s vama putem misije BiH pri UN-u, čime me sprečavaju da koristim svoj ustavni kapacitet člana Predsjedništva, kao i laži kojima se služe predstavnici Misije BiH (poput one da koristimo resurse drugih država za komunikaciju s članicama UN-a), samo su neki od izazova s kojima se svakodnevno susrećemo, a koji jasno ilustriraju njihovu netrpeljivost i namjeru marginalizacije i omalovažavanja naroda koje predstavljam što, razumljivo, ne mogu i neću dopustiti”, istaknula je Cvijanović.

Ona je u pismu navela da je u skladu s Ustavom BiH, koji čini dio Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je prije više od 28 godina uspostavljen mir u BiH, jasno definirano da je za vođenje vanjske politike i predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama zaduženo tročlano Predsjedništvo BiH.

Prema njenim riječima, tri člana Predsjedništva predstavljaju tri konstitutivna naroda, što odražava princip ravnopravnosti državotvornih naroda BiH, ali i pretpostavlja obvezu zajedništva u donošenju odluka od značaja.

“Važno je naglasiti da je upravo poštivanje ove formule zajedništva i konsenzusa sačuvalo mir skoro tri desetljeća. Također, Ustav propisuje i zaštitne mehanizme kojima se pribjegava kada konsenzus izostane, koji u ovom slučaju nisu ni mogli biti korišteni jer se pitanje predmetne rezolucije nikada nije našlo na dnevnom redu Predsjedništva, već se na njoj radilo tajno, uz ignoriranje i zaobilazak institucija BiH”, ukazala je Cvijanović.

Ona je naglasila da su manipulacijom veleposlanika Zlatka Lagumdžije, koji je unilateralno istupao prema grupi zemalja provodeći vlastite namjere, kao i naknadnom, također nelegalnom, “podrškom” aktualnog predsjedatelja i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ozbiljno povrijeđeni Ustav i propisi BiH, te narušeni principi na kojima počivaju njen mir i funkcionalnost, zbog čega će pred domaćim pravosuđem biti pokrenuti postupci za utvrđivanje krivične odgovornosti.

“Kao što sam tijekom susreta s predsjedateljem Opće skupštine UN-a u Bakuu 15. ožujka ove godine već upozorila – prema Ustavu BiH nijedan član tročlanog Predsjedništva sam za sebe nije i ne može biti ovlašten da bez postignutog konsenzusa daje autorizaciju za unilateralno djelovanje diplomatskom osoblju u ime čitave zemlje i svih njenih naroda. Dakle, bošnjački član Predsjedništva Bećirović i veleposlanik Lagumdžija uzurpirali su prava tri naroda i prekršili ne samo odredbe domaćeg nego i principe međunarodnog prava”, ukazala je Cvijanović.

Imajući na umu osjetljivost pitanja koje se razmatra, Cvijanović je istaknula svoju dužnost skretanja pažnje na potencijalno štetan utjecaj ne samo postupaka pojedinaca iz BiH, nego – što bi bilo još ozbiljnije – eventualne podrške zemalja članica UN-a jednostranim postupcima takvih pojedinaca koji ne predstavljaju stavove institucija BiH i koji ne poštuju vlastiti Ustav.

“BiH treba mir, stabilnost i unutarnji dijalog, ne samo u nadolazećim pregovorima o pristupanju Europskoj uniji, već i u procesu jačanja međusobnog povjerenja. Zloupotreba ili pretvaranje Opće skupštine UN-a u sredstvo za unutarnje političke sukobe u BiH neće pomoći u njezinoj daljnjoj izgradnji, već, naprotiv, mogu donijeti štetu. Vaša ekselencijo, uz iskrene izraze poštovanja, ponavljam molbu da posvetite odgovarajuću pažnju ovom pitanju i da Vaša zemlja ne prihvati stavljanje prijedloga navedene rezolucije na dnevni red Opće skupštine UN-a, niti njeno razmatranje i usvajanje”, istaknula je Cvijanović.

Ona je upozorila da bi drugačiji pristup doveo njihove zemlje u manipulacije kojima se narušavaju procedure propisane Ustavom BiH u pogledu nastupa i djelovanja u međunarodnim organizacijama.

“Takvim manipulacijama podriva se sam Daytonski mirovni sporazum i kompromis, te raspiruju netrpeljivosti u BiH i regiji Zapadnog Balkana”, poručila je Cvijanović u pismu upućenom stalnim misijama i izaslanstvima u UN.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo