Zelenski hitno zahtijeva protuzračnu obranu za Harkiv

Vrijeme:1 min, 1 sec

 

“Sasvim je očito da kapaciteti protuzračne obrane koje imamo u Ukrajini nisu dovoljni – i to je jasno svim našim partnerima”, rekao je Zelenski.

S obzirom na stalne ruske zračne napade na sjeveroistočni grad Harkiv ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zamolio je međunarodne saveznike da hitno isporuče potrebne sustave protuzračne obrane.

“Sasvim je očito da kapaciteti protuzračne obrane koje imamo u Ukrajini nisu dovoljni – i to je jasno svim našim partnerima”, rekao je Zelenski u večernjoj videoporuci u nedjelju.

“Tražimo načine da Harkivu pružimo više protuzračne obrane”, rekao je, pozivajući sve ukrajinske diplomate i međunarodne pregovarače da traže sporazume za nove isporuke.

Zelenski već dugo traži dodatne sustave protuzračne obrane američke proizvodnje Patriot, a prethodno je u TV intervjuu rekao da je njegovoj zemlji potrebno najmanje 25 takvih sustava za obranu od ruskih napada.

Ukrajina, koja se već više od dvije godine brani od ruske invazije velikih razmjera, ponovno je primijetila pojačanu rusku vojnu usredotočenost na Harkiv, trenutačno više od svih drugih gradova.Prema lokalnom tužiteljstvu, dvije zračne bombe pale su u nedjelju u podne u Harkivu ranivši pet osoba, dok je oštećeno 13 stambenih zgrada i drugih objekata. U petak navečer šest je osoba poginulo, a 11 ozlijeđeno.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)