Produljen mandat članu SIP-a koji hrvatski prijedlog Izbornog zakona zove obnovom Herceg Bosne

Vrijeme:3 min, 22 sec

 

SCHMIDT DORADIO TEHNIČKE IZMJENE

Bivšim savjetnicima predsjednika stranaka Demokratske fronte i Srpske demokratske stranke, članu vodstva Partije demokratskog progresa i autoru šovinističkog komentara o hrvatskom prijedlogu izborne reforme bit će produljen mandat na čelu Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) do 2027. godine, piše Večernji list BiH.

Ovi bivši članovi ili pak dužnosnici bliski vodstvima oporbenih stranaka birat će više od 5000 predsjednika i jednako toliko potpredsjednika biračkih odbora, koji će biti nestranački ljudi. Dakle, članovi SIP-a čija je stranačka nepristranost upitna birat će nestranačke i nepristrane članove biračkih odbora. Rezultat je to još jedne izmjene Izbornoga zakona, a koju je nametnuo visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt s obzirom na to da se u pretposljednjoj intervenciji pojavila rupa i nije bilo jasno hoće li ovi članovi SIP-a morati otići u mirovinu.

Pogreška u koracima

– Utvrđeno je da je u tekstu odluke visokog predstavnika kojom se donosi zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH (br. 17/24) pronađena tehnička pogreška te, shodno navedenom, dostavljamo ispravak – navode iz OHR-a. Objašnjava se kako postojeći članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ne podliježu uvjetu za odlazak u starosnu mirovinu propisanom u stavcima (1) i (2) članka 2.5 a ovog zakona, neće biti u obvezi podnijeti ostavke ili biti razriješeni zbog neispunjavanja uvjeta iz članka 2.5, stavak (6), ako ti uvjeti nisu postojali u vrijeme njihova imenovanja. Prema izvornoj odluci, visoki predstavnik je nametnuo odredbe prema kojima bi članovima SIP-a koji napune 65 godina istekao mandat. To znači da su već sada izvan mandata članovi SIP-a Suad Arnautović i Jovan Kalaba. Osim toga, Ireni Hadžiabdić je već istekao mandat. No, oni ostaju na pozicijama sve do 2027. godine.

Treba reći kako je Arnautović teško kompromitirao svoju nepristranost komentarom koji je dao vezano uz HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona s kojim su se složile i sve stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH.

– Tako bi, uz dobivene pozicije u tri “županije”, Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH osigurao dominaciju i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH te time, primjenjujući pravila konsenzusa i veta, osigurao da hrvatska strana (po)ostane dominantan i neizbježan čimbenik ne samo u odlučivanju o svim ključnim pitanjima u BiH koja na agendu političkog odlučivanja nameću drugi politički subjekti i međunarodna zajednica nego i da najlakše i najbrže ostvari svoje ključne političke ciljeve. Na taj način, uz “legitimne predstavnike”, otvorio bi se put provedbi vlastite dugoročne strategije koja nesumnjivo ide u smjeru zaokruživanja teritorija BiH sada nastanjenoga većinskim stanovništvom katoličke vjeroispovijesti, odnosno reinkarnacije “ugašene” tzv. Herceg Bosne, njezine potpune teritorijalne i političke autonomije i njezinom, kad-tad, pripojenju RH – napisao je Arnautović u komentaru.

Zakon RS-a do 20. travnja

Nevjerojatno je i neprihvatljivo da takva osoba predstavlja bilo što u SIP-u, a jedino čime se može baviti je politika. Treba znati kako je Vanja Bjelica Prutina bila savjetnica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića u trenutku kada je on bio čelnik Srpske demokratske stranke. Jovan Kalaba je bio član Predsjedništva PDP-a te čak na listi ove stranke za izbore. Željko Bakalar imenovan je s pozicije savjetnika Željka Komšića, koji je i čelnik Demokratske fronte. Očito je cilj očuvati ovaj saziv SIP-a kako bi se pokušalo modelirati rezultat izbora u Republici Srpskoj te da će izazvati nove prijepore. Kritike ove odluke uputio je i čelnik NIP-a i šef diplomacije BiH Elmedin Konaković. Sadašnji saziv SIP-a nazvao je katastrofalnim “političkim tijelom sastavljenim od bivših savjetnika, političkih dužnosnika”. No, svejedno, prihvatit će novu nametnutu odluku. – Kako kažu, veži konja gdje ti aga kaže – dodao je.

No, takvog stava neće biti čelnik RS-a Milorad Dodik. Najavio je entitetski Izborni zakon do 20. travnja.

– SIP nema što tu tražiti. Provest ćemo izbore prema našem zakonu. I ovo što je sada “nametnuo” oko Izbornog zakona BiH je u funkciji toga da se Republika Srpska pokori institucijama BiH. Navodno je dao pravo SIP-u da imenuje sve predsjednike biračkih odbora i da ih prevede u status državnih profesionalnih službenika. To se nikada neće dogoditi – istaknuo je.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)