Oštar Bidenov zaokret: O ovome će ovisiti američka politika prema Gazi

Vrijeme:1 min, 29 sec
Američki predsjednik Joe Biden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Izrael mora hitno poduzeti mjere kako bi smanjio patnju civila, priopćila je Bijela kuća nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Izrael mora hitno poduzeti mjere kako bi smanjio patnju civila, priopćila je Bijela kuća nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Sugerirajući da je promjena američke politike prema Gazi moguća ako Izrael ne odgovori na humanitarnu krizu u palestinskoj enklavi, Biden je kanalizirao svoju osobnu frustraciju kao i sve veći pritisak lijeve političke baze da zaustavi ubojstva i ublaži glad među nedužnim civilima.

Biden je “jasno ukazao na potrebu da Izrael predstavi i provede niz specifičnih, konkretnih i mjerljivih koraka kako bi se odgovorilo na civilne žrtve, humanitarne patnje i sigurnost humanitarnih radnika”, priopćila je Bijela kuća.

Predsjednik je “jasno poručio da će američka politika prema Gazi biti određena našom procjenom je li Izrael poduzeo te korake”, dodaje se.

U izraelskom napadu u ponedjeljak u Gazi ubijeno je sedmero humanitarnih radnika nevladine organizacije World Central Kitchen.

Izrael je u četvrtak objavio da će prilagoditi taktiku u ratu u Gazi, a napad je opisao kao rezultat pogrešne identifikacije i naveo da će uskoro objaviti rezultate istrage.

 

dnevnik.hr/Hrvatsko nebo