U Republici Srpskoj očekuju novi masovni val sankcija dužnosnicima zbog prkošenja administraciji SAD-a

Vrijeme:3 min, 21 sec

 

ADMINISTRACIJA SAD-A NAJAVLJUJE JAČANJE PRITISAKA NA VLASTI REPUBLIKE SRPSKE KOJIMA JE NA ČELU MILORAD DODIK TE SU SVE ODLUKE STRANIH DUŽNOSNIKA U BIH U TOME KONTEKSTU

U političkim kuloarima u RS-u očekuje se novi val sankcija SAD-a prema dužnosnicima ovoga entiteta nakon što su se nastavili zaoštravati odnosi zbog nametanja izmjena Izbornoga zakona te odgovora vlasti da već u formi nacrta donesu entitetske izborne propise kojima bi se zaobišle institucije BiH. Tako se očekuje kako bi se moglo raditi o 70 dužnosnika i pojedinaca iz Republike Srpske koji bi se mogli naći na “odstrelu” američkog Ureda za nadzor imovine stranih osoba (OFAC), piše Večernji list BiH.

Navodno bi se u takvoj poziciji, u kojoj su čelnik SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ili pak srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, moglo naći više njihovih suradnika, a ponajprije zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji su sudjelovali u donošenju “prijepornih” odluka. Kao i ministri u Vladi Republike Srpske. Nastavak je to očekivanih poteza američke administracije čiji su predstavnici prigodom nekoliko posjeta BiH najavili obračun s Dodikom.

Nove odluke

Reagirajući na činjenicu da je parlament Republike Srpske upravo na Dodikov poticaj usvojio nacrt zakona po kojemu bi taj entitet ubuduće samostalno provodio izbore, iz Veleposlanstva SAD-a u posebnoj su izjavi naveli kako je to pokušaj uzurpiranja ovlasti koje pripadaju državi BiH. To je “još jedan primjer destruktivne, antidaytonske Dodikove politike” koja stoji na putu euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, stoji u reakciji. Konstatirali su kako Dodik tako zapravo pokušava zaštititi svoj politički položaj i financijske interese, i to na štetu svih građana RS-a i BiH, što SAD neće mirno promatrati. – Sjedinjene Države daju čvrstu potporu teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i nastavit će koristiti sredstva kojima raspolažu kao odgovor na antidaytonsko djelovanje – navodi se u izjavi objavljenoj na društvenoj mreži X. Te sankcije dodatno su zagorčale život dužnosnika koji su se već do sada našli na crnome popisu jer im se blokiraju svi računi u banci, koje ne žele i same riskirati naći se među sankcioniranima ili pak u nemogućnosti da rade. Sve donedavno su sankcionirani dužnosnici mogli otvoriti račune u nekoliko banaka, no odnedavno ni jedna banka ne može im pružiti te usluge. U Republici Srpskoj te udare pojedinci trenutačno zaobilaze tako što barem plaće mogu dobiti preko poštanskog operatora, no sve druge pogodnosti koje im nude banke ne mogu koristiti. U još lošijem su položaju kompanije koje su obuhvaćene ovim sankcijama pa sada, primjerice, prijeti i gašenje Alternativne televizije, medija svojedobno osnovanog uz potporu američkih fondova, a za koji ta ista administracija tvrdi da je u vlasništvu obitelji čelnika Republike Srpske Milorada Dodika. Ili pak kompanije koje se smatraju bliskim čelniku RS-a. Među najvećim je Integral inženjering, kompanija koja izvodi velike radove u BiH, ali i izvan nje. A radi se o kompaniji koja ima 2000 zaposlenih osoba. Svim sankcioniranim dužnosnicima onemogućeno je putovanje u SAD, zamrznuta imovina koju tamo eventualno imaju, ali je nametnuta i zabrana svim američkim državljanima da s njima posluju.

Dugoročne posljedice

Dodik i njegovi suradnici godinama su pokušavali minimizirati značenje američkih sankcija, no nakon posjeta pomoćnice američkog tajnika za financije Anne Morris Sarajevu početkom ožujka postalo je jasno kako će to sada imati puno ozbiljnije posljedice nego što su oni mislili. Nakon što je Morris javno upozorila kako bi se svi oni koji posluju sa sankcioniranim osobama i sami mogli suočiti s kaznenim mjerama, poslovne banke u BiH počele su masovno zatvarati račune Dodiku i njegovim suradnicima u Republici Srpskoj, ali i drugima, uključujući one koji su odavno kažnjeni zbog potpore ratnim zločincima. Entitetska ministrica financija Zorana Vidović potvrdila je kako će sve to imati ozbiljne posljedice i za fizičke osobe i za tvrtke jer banke mogu birati hoće li ostaviti otvorene račune sankcioniranima, čak i kada su u pitanju veliki klijenti, ali će im u tom slučaju biti ukinuti SWIFT kodovi s korespondentnim bankama u inozemstvu pa će biti isključene iz međunarodnog platnog prometa.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)