NETANYAHU: Greškom smo ubili 7 humanitaraca u Gazi

Vrijeme:1 min, 45 sec

Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je Izrael greškom ubio sedam ljudi koji su radili za humanitarnu organizaciju World Central Kitchen u zračnom napadu u Gazi, a SAD i ostali saveznici pozvali su na pojašnjenje u jeku široko rasprostranjene osude.

Izraelska vojska izrazila je “iskrenu tugu” zbog incidenta, koji je pojačao međunarodni pritisak za pokretanje mjera za ublažavanje katastrofalne humanitarne situacije u Gazi nakon skoro šest mjeseci izraelske opsade i invazije na palestinsku enklavu.

U napadu na konvoj World Central Kitchen ubijeni su državljani Australije, Britanije i Poljske, kao i Palestinci i dvojni državljanin Sjedinjenih Država i Kanade.

WCK, koji je osnovao slavni kuhar Jose Andres, priopćio je da je njegovo osoblje putovalo u dva blindirana automobila na kojima je bio vidljiv logotip humanitarne organizacije, i još jednom vozilu, te da je koordinirao svoje kretanje s izraelskom vojskom.

– Nažalost, proteklog dana dogodio se tragični događaj u kome su naše snage nenamjerno ozlijedile civile u Pojasu Gaze – izjavio je Netanyahu u video snimku.

– To se događa u ratu. Provodimo detaljnu istragu i u kontaktu smo s vladama. Učinit ćemo sve da spriječimo ponavljanje toga – kazao je.

Izraelska vojska obećala je da će istragu voditi “neovisno, profesionalno i stručno tijelo”.

Najmanje 196 humanitarnih djelatnika ubijeno je u Gazi od listopada, prema podacima Ujedinjenih naroda, a Hamas je ranije optužio Izrael da napada lokacije za distribuciju pomoći.

U telefonskom razgovoru, britanski premijer Rishi Sunak kazao je Netanyahuu da je Britanija zgrožena pogibijama humanitaraca među kojima su bila i tri Britanca, i traži temeljitu i transparentnu neovisnu istragu, priopćio je Sunakov ured.

Australski premijer Anthony Albanese kazao je da je izrazio “bijes i zabrinutost” Netanyahuu u njihovom telefonskom razgovoru.

Sjedinjene Države, najbliži saveznik Izraela, priopćile su kako nema dokaza da je Izrael namjerno ciljao humanitarne djelatnike, ali da je ogorčen njihovom smrću i da je Izrael imao obvezu osigurati da humanitarni djelatnici u Gazi ne budu ozlijeđeni.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je osnivača WCK Andresa da mu izrazi sućut. Washington će izvršiti pritisak na Izrael da učini više na zaštiti humanitarnih djelatnika, priopćila je Bijela kuća.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)