AMERIČKA VELEPOSLANICA U NATO: Pratiti situaciju u BiH, Rusija radi na destabilizaciji

Vrijeme:1 min, 22 sec

Američka veleposlanica pri NATO-u Julianne Smith upozorila je da se Rusija bavi klasičnim metodama kako bi izazvala nestabilnost u regiji Zapadnog Balkana.

Govoreći na virtualnoj konferenciji za novinare uoči sastanka ministara vanjskih poslova Alijanse, Smith je naglasila da je već godinama na Zapadnom Balkanu vidljivo “klasično rusko djelovanje” u kojem se koristi niz hibridnih taktika za destabilizaciju regije.

“To (destabilizacija) je krajnji cilj. I za to koristi klasičnu listu instrumenata. Jedno od njenih preporučljivih instrumenata je upotreba dezinformacija, koje široko koristi širom regije da podijeli društva iznutra, da podijeli Europu iznutra, i da odvoji Sjedinjene Države od europskih saveznika i naših prijatelja sa Zapadnog Balkana”, izjavila je Smith.

Ona je naglasila da se pažljivo prate sva ruska djelovanja u regiji, te se u tom pravcu blisko surađuje kako s onim državama iz Zapadnog Balkana koje su članice Alijanse tako i s onima koje su u susjedstvu NATO-a, poput Bosne i Hercegovine i Srbije.

Analitičar Finskog Instituta za međunarodne odnose (FIIA) i nekadašnji dužnosnik NATO-a Edward Hunter Christie u intervjuu za RSE je ranije rekao kako vojni lideri mnogih europskih zemalja upozoravaju na mnogo veću vjerojatnoću izravnog rata između europskih članica NATO-a i Rusije.

On je naveo i kako “postoji i značajan rizik da bi Putin bio zainteresiran da pokrene srpsko pitanje”.

“Siguran sam da ti ljudi u Srbiji i u RS unutar Bosne, koji su također revanšisti ili žele stvoriti Veliku Srbiju spajanjem Republike Srpske i Srbije, gledaju u Moskvu s puno nade. Zato što bi destabilizacija Zapadnog Balkana na ovaj način mogla biti veoma interesantna za Rusiju”, ocijenio je Christie.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)