Veleposlanica SAD u NATO: Rusija radi na destabilizaciji Zapadnog Balkana

Vrijeme:2 min, 20 sec

 

Američka veleposlanica pri NATO-u Julianne Smith upozorila je da se Rusija bavi klasičnim metodama kako bi izazvala nestabilnost u regji Zapadnog Balkana, izvijestio je danas Radio Slobodna Evropa. Govoreći na virtualnoj konferenciji za novinare uoči sastanka ministara vanjskih poslova Sjeveroatlantskog saveza, Smith je ustvrdila da je već godinama na Z. Balkanu vidljivo “klasično rusko delovanje”, u kojem se koristi niz hibridnih taktika za destabilizaciju te regije.

 

“Destabilizacija je krajnji cilj. I za to se Rusija koristi klasičnom listom instrumenata. Jedan od njih jest i upotreba dezinformacija, kojima se široko koristi širom te regije da bi podijelila društva iznutra, da bi podijelila Europu iznutra, i da bi odvojila Sjedinjene Države od europskih saveznika i naših prijatelja sa Z. Balkana”, izjavila je veleposlanica Smith.

Ocijenivši da su dezinformacije “klasična igra Kremlja”, američka veleposlanica istaknula je da se usporedo upotrebljavaju “zlonamjerni kibernetički napadi”, u cilju destabilizacije prilika u toj regiji.

Veleposlanica je istaknula da se pažljivo prate sva ruska djelovanja u toj regiji te se u tom smislu blisko surađuje kako s onim državama iz Zapadnog Balkana koje su članice Saveza, tako i s onima koje su u susjedstvu NATO-a, poput Bosne i Hercegovine i Srbije.

Šefovi diplomacija država članica NATO-a okupit će se u Bruxellesu 3. i 4. travanja na redovnom ministarskom sastanku. Sastanak koji se poklapa sa 75. godišnjicom formiranja Saveza bit će prvi na kojem će Švedska sudjelovati kao punopravna članica.

Ruski veleposlanik u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov u veljači ove godine upozorio je da širenje Evropske unije na Z. Balkan znači uvlačenje tih država u konfrontaciju sa Rusijom.

Iz EU-a su za Radio Slobodna Evropa (RSE) tu izjavu nazvali neosnovanom i netočnom, dok su iz američkog ministarstva vanjskih poslova za RSE naveli da upravo ruski maligni utjecaj na Z. Balkanu ukazuje na hitnost i važnost pridruživanja tih država EU-u.

Naime, Maslenikov je u intervjuu za ruski list “Izvestija”, koji je objavljen na mrežnoj stranici ruskog veleposlanstva, prvi put izrijekom “zaprijetio” konfrontacijom državama Z. Balkana zbog njihova europskog puta. Rusija je do sada kao prijetnju ocjenjivala samo širenje NATO-a.

Analitičar finskog Instituta za međunarodne odnose (FIIA) i nekadašnji dužnosnik NATO-a Edward Hunter Christie u intervjuu za RSE prije toga je rekao da vojni čelnici mnogih europskih zemalja upozoravaju na mnogo veću vjerojatnost izravnog rata između europskih članica NATO-a i Rusije. Naveo je i kako “postoji i osjetan rizik da bi Putin bio zainteresiran da pokrene srpsko pitanje”.

“Siguran sam da ti ljudi u Srbiji i u Republici Srpskoj unutar Bosne, koji su također revanšisti ili i žele stvoriti Veliku Srbiju spajanjem Republike Srpske i Srbije – gledaju u Moskvu s mnogo nade. Zato što bi destabilizacija Z. Balkana na taj način mogla biti vrlo zanimljiva za Rusiju”, ocijenio je Christie.

 

Radio Slobodna Evropa/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)