Rudi Tomić: 80. obljetnica Bitke na Neretvi

Vrijeme:3 min, 8 sec

 

Uz spomen na 80. obljetnice Bitke  na Neretvi, u 12 sati  SABNOR-a BiH i UABNOR-a organizirali su različite događaji u Jablanici.

1) Obred  spuštanja  80 karanfila u rijeku Neretvu, kako bi se odala počast  hrabrim borcima koji su  se borili za slobodu.

2) Video snimak povodom obljetnice: Na YouTube kanal Avaz TV obilježena je 80. obljetnica Bitke na Neretvi. Snimaka prikazuje događanja  i sjećanja na ovaj zbivanja.

3) Molitva i post: U crkvama i drugim vjerskim ustanovama također s održavalo molitveni i postni trenuci, gdje su ljudi odavali počast žrtvama i herojima Bitke na Neretvi, poruka je iz Jablanice.

Legendarna splitska partizanka  uskoro  puni sto godina, preživjela je pakao Sutjeske i Neretve, njena priča je stvarno – filmska!

”Upoznao sam  stotine ljudi, javnih i nejavnih, koji su nas zadužili svojim postignućem, no ne sjećam se da sam ikad imao i osjetio takvu čast, poštovanje i privilegij kao kad sam upoznao Vjeru Andrijić koja ove godine slavi svoj stoti rođendan” tim je riječima započeo svoju Facebook objavu Šimun Cimerman, bivši vaterpolist i diplomirani politolog.

Vjera je rođena u ožujku 1924. godine, potječe iz stare splitske  obitelji i vjerojatno je posljednji  živući borac Prve dalmatinske udarne brigade. Preživjela je pakao Sutjeske i Neretve, u četiri godine prešla 15 tisuća kilometara od  Albanije do  Trsta, a ono što je doživjela  može biti podloga za vrhunski filmski scenarij.”  Cimerman se već priprema knjigu o bitki na Sutjesci, jer je inspiriran… Najbolje je poslužiti se tuđom ludošću!

Hrvati su jedini narod na svijetu koji su srušili svoju državu (NDH) i prihvatili  diktaturu okupatora!  Da su se  partizani, s Titom na čelu,  kojim slučajem borili  da sruše režim u Hrvatskoj i uspostave svoju vlast, to bi vjerojatno prihvatio  dio hrvatskog  naroda. Ali hrvatski partizani, pod vodstvom srpskih partizana, u čijim je redovoma bio veliki broj četnika, na čelu sa Titom kojeg je Jovanka, lička četnikuša  čvrsto držala vezanog  uz nju i  Beograda!

U Hrvatskoj još i danas ima 18% hrvatskih jugoslavena koji ne mogu prežaliti Jugoslaviju, ali ipak žive u državi koju mrze i odgajaju svoju djecu da isto tako mirze svoju rodnu grudu! Dakle, Hrvatska će trebati  još jednu renesansu da se oslobodi jugoslavenskog virusa koji se uvukao u mediji i politiku. Laž vlada dok ju istina ne savlada!

Stari Rimljani su imali Zakon po kojem je svaki mrzitelj države i neprijatelja naroda  bio protjeran u zemlju (državu) kojoj je bio lojalan.  Tako bismo i mi u Hrvatskoj, trebali donijet Zakon da sve one koji su neprijatelji hrvatske države i hrvatskog naroda budu protjerani  u crnoj marici iz Hrvatske. Takva bi pojava opomenula i druge provokatore da će biti izbačeni iz Hrvatske – iz države koju mrze!

Poručili bismo čelnicima u Hrvatskoj:  predsjedniku Zoranu Milanoviću i prmijeru Andrej Plenkoviću da prestanu međusobno javno ratovati i jedan drugog nazivati laživce,  činjenica je da su ”blizanci”jer su odgojeni u komunističkim obiteljima i bili članovi komunističke partije u Hrvatskoj.

Vlasti u Hrvatskoj nikako se ne mogu osloboditi nametnute komunističke i srpske podvale, da je pozdrav Za dom spremni – fašistički pozdrav, ne uvažavajući činjenicu da taj pozdrav star 447 godina, da nije bio tog pozdrava i spremnosti ne bismo danas imali Hrvatsku, nego bi ostali srpska kolonija – u Jugoslaviji. ”Oni koji ne znaju neka uče, a oni koji znaju neka je ugodno da se sjete”.  Ch. J. Henauli.

Kakva je to slobodna i nezavisna država Hrvatska u kojoj se ne smije reći: Za dom spremni!? Ali, ni po cjenu života, ne smije se javno iznijet zahtjev da se  ukloni crvena Petokraka zvijezda, koja istrči na neboderu u Zagrebu!?

Zaključna misao: Činjenica je da partizanske obitelji iz Hrvatske i Bosne i Hercegovin i njihova djeca nisu zaboravili na ovu ”velebnu” obljetnicu  bacili karanfile u Neretvu. Tu zapinje voda!

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)