Indonezija/Kršćansko, a ne muslimansko ime za Isusa Krista od Uskrsa se smije službeno koristiti

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Kršćani u većinski muslimanskoj Indoneziji ovog su Uskrsa proslavili ne samo Isusovo uskrsnuće, nego i povijesno priznanje njihova identiteta u toj azijskoj zemlji, objavili su 31. ožujka 2024. indonezijski mediji, prenosi KNA. Indonezijske vlasti odlučile su naime uvesti u službenu uporabu ime “Isus Krist” dosadašnje muslimanske oznake “Isa Al-Masih” (Mesija).

O. Franz Magnis-Suseno, njemački isusovac i dugogodišnji rektor Visoke filozofske škole Driyarkara u Jakarti/Džakarti, u razgovoru za KNA izrazio je radost zbog tog poteza indonezijskih vlasti.

Ta je reforma važan znak da umjerena muslimanska masovna organizacija Nadlatul Ulama i slijedom toga indonezijska država “kršćane smatra prijateljima i stoga želi priznati njihov identitet”, rekao je o. Franz. Reformu je krajem prošle godine najavio indonezijski predsjednik Joko Widodo. U siječnju je izdan dekret o tome, koji je na Uskrs stupio na snagu.

Kršćani su proteklih desetljeća bili često cilj diskriminacije i napada islamista i muslimanskih terorista. Predsjednik Widodo protivnik je radikalnog političkog islama. Tijekom kampanje za predsjedničke i parlamentarne izbore u veljači gotovo nisu zabilježeni napadi na pripadnike manjinskih vjerskih zajednica poput kršćana ili islamske zajednice Ahmadiyya, koju većinski muslimani u Indoneziji smatraju otpadničkom odnosno krivovjernom.

Kršćani tvore oko 10 posto stanovništva Indonezije, koje ukupno broji 279 milijuna, te su najveća vjerska manjina, s oko 23 milijuna pripadnika. Oko dvije trećine indonezijskih kršćana tvore protestanti, a jednu trećinu katolici.

Muslimana jeu toj zemlji 87 posto, dakle oko 228 milijuna. Indonezija je time država u kojoj živi brojčano najveći broj muslimana na svijetu. Druga je država po brojnosti muslimana Pakistan, koji se primaknuo Indoneziji s oko 223 milijuna muslimana; u njemu je 96,5 posto stanovništva muslimansko.  Treća je po redu Indija, s oko 200 milijuna muslimana, koji u ukupnom stanovištvu od oko 1,4 milijarde sudjeluju s jednom sedminom, dakle s oko 14,5 posto. 

Indonezija je jedna od 21 većinski muslimanske zemlje u kojoj je svjetovna vlast odvojena od religijske, to jest u kojoj islamska vjera i šerijatski vjerski propisi nisu neraskidiv dio državne politike niti su osnova svjetovnog zakonodavstva koje se primjenjuje na sve državljane.

Zbog dosadašnjih progona kršćana i kažnjavanja onih koji se obrate na kršćanstvo u Indoneziji se, po svjedočenju protestantskih pastora, događaju i potajna obraćenja, oni bivaju “ponovno rođeni”, iako način toga “ponovnog rađanja” u Duhu Svetomu nije razvidan. Mnoštovo je u toj zemlji međusobno neizmirenih protestantskih zajednica koje evangeliziraju i preobraćaju domaće stanovnike. Neki protestantski izvori tvrde da se unatrag više godina nekoliko milijuna na taj način obratilo, ali da skrivaju svoje obraćenje te se odijevaju i ponašaju kao da su i dalje muslimani. Po nekim takvim procjenama, u glavnom gradu Jakarti/Džakarti možda su od svih stanovnika njih 40-50 posto kršćani, u znatnoj mjeri potajni kršćani.

 

IKA/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)