Reakcija na Schmidta: Sutra posebna sjednica Narodne skupštine RS

Vrijeme:3 min, 4 sec

 

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana sutra s početkom u 10 sati, odlučio je Kolegij najvišeg zakonodavnog tijela u RS. Na dnevnom redu sjednice bit će aktualna sigurnosna situacija u svijetu, s reperkusijom na Republiku Srpsku, potvrdio je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

“Nisu bili prisutni samo članovi Kluba za Pravdu i red. Usvojili smo samo jednu točku, a to je razmatranje sigurnosne situacije. Usvojili smo jednoglasno sve. Također smo usuglasili da se skupštini obrate predsjednici svih parlamentarnih stranaka na zahtjev SDS-a, u trajanju od po 10 minuta”, rekao je Stevandić.

Nakon toga je napomenuo da se trebaju donijeti odluke i zaključci kojim se, kako kaže, osuđuje djelovanje nelegalnog visokog predstavnika u BiH i stranih veleposlanika, prije svih američkog, pišu Nezavisne novine.

“Nama je cilj zaštita ustava u BiH. Ovo je kršenje prava. Jedan od mojih osobnih prijedloga bit će da korištenje bilo kakvih prijetnji građanima Republike Srpske, od strane političkih predstavnika, bez odluke Vijeća sigurnosti UN-a, predstavlja prijetnju terorizma”, rekao je predsjednik parlamenta RS.

“Idiotski je reći da će provoditi zakon u pet općina, a u drugima ne. To je čisti idiotizam. To je odmah osuđeno i od Europske unije, te od Hrvata. Nelegalni predstavnik ima protiv sebe dva naroda, entitet, Europsku uniju, Vijeće sigurnosti. Ne postoji nijedno mjesto osim ovog teatra u BiH da se tako nešto radi. Da je pametan, on bi otišao kući”, poručio je Stevandić, na Schmidtovu odluku.

Rekao je da će se sutra na sjednici razgovarati o odgovoru Republike Srpske na to nametanje.

“Ja bih njegov zakon prepisao i naveo da se odnosi na svaku općinu a ne na par njih. Nama skeneri ne smetaju”, istakao je Stevandić.

Na pitanje hoće li ovo utjecati na dogovore vlasti u Sarajevu, Stevandić je rekao da je bolji svaki dogovor od nametanja i intervencionizma i huškanja jednih na druge.

“Ovo nas vraća na loše stvari. Dio medija ga podržava i bukvalno kao da žele nahušlati ljude jedne na druge. Mi smo u Laktašima dogovorili još mnoge stvari, neke smo usvojili, što je Europa prepoznala. Sada je pitanje hoće li ‘trojka’ čekati Schmidta i hoće li raditi kako treba”, naglasio je Stevandić.

Igor Crnadak, predsjednik Kluba zastupnika PDP-a, poručio je da su podržali sjednicu, kako bi se otvorila rasprava o tome zašto se ne provode raniji zaključci i odluke koji je NS RS ranije usvojila.

“Zašto se ne poštuju ranije odluke za djelovanje Schmidta, Ustavnog suda i ostalog. Narodna skupština je previše puta gazila”, naveo je Crnadak.

Što se tiče same posebne sjednice, Crnadak je rekao da je ona sazvana “s brda s dola”.

“Ništa se tu živo ne zna, ni jesu li pošli ili su došli. Rekli su da će se govoriti o sigurnosti, pa o Schmidtu, pa o Izbornom zakonu”, rekao je Crnadak.

“Za nas je Republika Srpska svetinja i ako je napadnuta i branit ćemo je od bilo čega, ali ćemo je braniti i od suludih poteza. Temelj je Dejtonski sporazum. Nijedan pojedinac nije iznad Republike Srpske niti smije biti”, dodao je on.

Što se tiče radne verzije Izbornog zakona Republike Srpske, on kaže da je njegova jučerašnja objava bila da se pažnja usmjeri na to.

“Izborni zakon je isključivo priča vladajuće koalicije. Oni su se obavezali da će do kraja veljače donijeti izmjene na razini BiH. A generalno kada govorim o zakonu i nametanju tehničkih izmjena, mislim da ovo u par općina, a što se tiče skenera, nema logike, jer to nije svemirski brod pa da ne može uvesti. Ali ponavljam, ovdje se ne poštuju odluke koje je predložio sam SNSD a koje smo i mi potpisali. Zašto je to tako, pitat ćemo njih”, naveo je Crnadak.

 

HMS/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)