Kosovu otvoren put prema članstvu u Vijeću Europe, Dačić odluku Političkog odbora nazvao „sramotnom i skandaloznom“

Vrijeme:56 sec

 

Odbor za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe dao je danas pozitivno mišljenje povodom zahtjeva Kosova da postane član te organizacije. Na glasovanju je 31 izaslanik glasao “za”, četiri su bila protiv, a jedan suzdržan. Dva glasa protiv bila su od izaslanika Srbije, a po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je suzdržan bio grčki poslanik Alexis Tsipras.

Time je širom otvoren put prema primanju Kosova u tu paneuropsku organizaciju.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je odluka Političkog odbora Parlamentarne skupštine o preporuci za primitak Kosova u Vijeće Europe „sramotna i skandalozna“. Dodao je da ona „ruši sve principe na kojima počiva Vijeće Europe, jer je prvi put predložen primitak teritorija koji nije članica Ujedinjenih naroda i nije međunarodno priznat.“

„Ta odluka ugrožava i narušava naš teritorijalni integritet i suverenitet, i predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava“, navodi se u Dačićevoj izjavu koju je prenijelo srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

U Srbiji se čuju poluslužbena razmišljanja da bi Srbija bude li Kosovo primljeno trebala napustiti članstvo u Vijeću Europe.

 

agencije/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)