SVETAC DANA “Sveti Montan i Maksima”

Vrijeme:1 min, 34 sec

 

utorak, 26.ožujka 2024.

Srijemski mučenici. Crkva osobito cijeni to što su svoju sakrementalnu bračnu vezu, utemeljenu na ljubavi Krista i Crkve, posvetili vjernošću do mučeništva. Time su pokazali da svaki čovjek, u suradnji s Božjom milošću, može i treba odražavati živoga Krista u svijet.

Danas se sjećamo svetih Montana i Maksime i ostalih srijemskih mučenika. Ovaj se bračni par pred Dioklecijanovim progonstvom 304. godine sklonio u Srijem. Premda su tamo bili nepoznati, netko ih je prijavio, pa su i Montan i Maksima, zajedno s četrdeset drugih kršćana, mučeni i bačeni u Savu. Ne znamo više podataka o tome događaju, ali ga se sjećamo u vjeri, jer je krv mučenika sjeme iz kojeg izrasta nova snaga za svjedočko življenje Evanđelja. Oni nam govore da nismo od jučer, a niti samo za sutra, već da nam je prošlost duga i slavna, a da nam se budućnost slijeva u vječnost.

Sveti Ludiger, kojeg Crkva također danas slavi, bio je suvremenik cara Karla Velikog. Rodio se 742. godine, a umro je na današnji dan 809. godine u Billerbecku u današnjoj Nizozemskoj. Ludiger je pisao o dvojici svojih duhovnih učitelja, čime je ostavio trajan spomen o svojoj duši i osobi. Njegova je obitelj pomagala misionare, pa se i sam spremao za to uzvišeno djelo, u čemu su mu pomagali veliki učitelji toga vremena. Za svećenika je zaređen 777. godine, a potom je djelovao kao misionar.

U Rimu se susreo s papom Hadrijanom Prvim, a potom je otišao u čuvenu benediktinsku opatiju Monte Cassino, gdje je proučavao taj starodrevni red. Tamo ga je susreo Karlo Veliki i zamolio da se vrati na sjever nastaviti misijsko djelo. Sveti Ludiger potom je djelovao u Muensteru, a uskoro je postao i prvi biskup toga grada. Odmah nakon smrti vjernici su ga počeli štovati kao sveca, a blagdan mu se na današnji dan slavi u brojnim biskupijama.

hkm.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)