Florida zakonom ograničila mlađima od 16 godina pristup mrežama društvenosti

Vrijeme:1 min, 55 sec

 

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se mlađima od 16 godina ograničuje pristup mrežama društvenosti, kao što su Facebook, X, Tik-Tok, izvijestio je medij Glas Amerike. Ta je odluka donesena zbog sve veće zabrinutosti među ljudima u Sjedinjenim Državama zbog utjecaja tih platformi na tinejdžere – djecu i adolescente koji su mlađi od 15-16 godina.

Djeca mlađa od 13 godina ne će više moći otvoriti nalog na društvenim mrežama u toj državi, a 14-godišnjacima i 15-godišnjacima bit će potrebna roditeljska dopusnica da se koriste platformama.

Usprkos zabrinutosti zbog medija društvenosti, zakon je izazvao i protivljenje na liberalnoj strani, tobože zbog zabrinutosti za slobodu govora. Zakon je donesen u jeku sve jačih kampanja u kojima vlade pojedinih američkih država tradicionalno-konzervativne orijentaciju forsiraju donošenje ili pojačavanje zakona o “roditeljskim pravima”, osobito u sferi odgoja i obrazovanja.

Zakonodavci, rekao je DeSantis – koji je prošle godina bio u pretkampanji protukandidat Trumpu za republikansku nominaciju za predsjednika SAD-a – “pokušavaju pomoći roditeljima snalaziti se na ovom vrlo teškom terenu odgoja djece u današnje doba”.

 

Predsedatelj donjeg doma državne skupštine Floride, Paul Renner, izjavio je da su mreže društvenosti pune rizika, da na njima osobito djecu vrebaju pedofili i krijumčari ljudi te da “platforme za medije društvenosti imaju razoran utjecaj na mentalnu dobrobit naše djece”.

Većina platformi postavlja uvjet da korisnici budu stariji od 13 godina, ali im nije stalo poduzimati posebne mjere poradi primjene tog pravila. Širom SAD-a raste zabrinutost zbog utjecaja mreža društvenosti na razvoj i učenje kod djece i tinejdžera.

DeSantis je dosad više puta izjavljivao da roditelji trebaju imati veću kontrolu nad odlukama koje se tiču njihove djece, posebice u obrazovanju. Tomu se liberalci protive, tvrdeći da se u te stvari vlasti ne bi smjele miješati, kao da se dosad nametanjem rodne ideologije u vrtićima, školama i drugdje nisu u to miješale. Zakonima o roditeljskim pravima na Floridi i u drugim državama nastoji se sada roditeljima dati veći utjecaj i kontrolu na područjima kao što je poučavanje o LGBTQ-temama u školama.

Desantis je prethodno stavio veto na još strožiju zabranu medija društvenosti; prijedlog je bio da se blokira pristup svima mlađima od 16 godina. Rekao je tada da je potreban bolji balans između roditeljskih prava, pitanja privatnosti i slobode govora.

 

Glas Amerike/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)