Veleposlanstvo SAD-a odlučno protiv HDZ-ovih amandmana na prijedlog izbornog zakona

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

“Amandmani na Izborni zakon BiH, na žalost, malo bi pridonijeli jačanju integriteta izbornog sistema u BiH”, stoji u reakciji SAD-a na prijedlog izmjena Izbornog zakona, a koje je predložilo Ministarstvo pravde BiH, izvijestio je portal vijesti.ba.
“Istodobno, njima se uvode veoma problematične promjene Izbornog zakona BiH, posebno one koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH”, dodaje se u izjavi.

Reakciju prenosimo u cijelosti:
“Kao što pravni stručnjaci stalno ističu, za provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u svezi s Predsjedništvom BiH potrebno je promijeniti Ustav BiH.
Ovim bi se prijedlogom de facto uvela hrvatska izborna jedinica u Federaciji BiH, o čemu je bilo govora i što je odbačeno za vrijeme razgovorā – koje su potpomogli SAD i EU – o ustavnoj i izbornoj reformi 2021. i 2022. godine. Neće se postići napredak u pitanju provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava u vezi s Predsjedništvom BiH ako HDZ BiH nastavi nanovo predlagati i inzistirati na politički i pravno problematičnim izmjenama Izbornog zakona BiH. HDZ BiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira – mora iskreno pregovarati i raditi na izgradnji konsenzusa i kompromisa nužnih za promjenu Ustava BiH. Stranka je za to imala vrlo mnogo vremena, ali to nije učinila.
Amandmanima koje predlaže Ministarstvo pravde također bi se promijenila metoda izbora svih legislativnih tijela na način da se favoriziraju veće etno-nacionalne stranke, što bi moglo imati devastirajuće posljedice za opozicijske političke stranke širom BiH. Amandmanima se, također, Središnja izborna komisija izlaže političkoj manipulaciji, umjesto da se jačaju njezini kapaciteti. Naposljetku, ovim amandmanima se ne smanjuje kontrola političkih stranaka nad biračkim odborima, što je ključna reforma nužna za jačanje demokracije u BiH.

Svrha zakona o jačanju integriteta izbornog procesa jest ta da građani ponovno steknu povjerenje u demokratske procese u zemlji, između ostaloga tako što će se osigurati da se glasovi birača zbrajaju onako kako su građani glasovali. Njihova svrha nije da se vođe etno-nacionalnih političkih stranaka koji su najodgovorniji za podrivanje demokracije u BiH dodatno učvrste na pozicijama vlasti. Za žaljenje je, ali nije iznenađujuće, da neke političke stranke nastoje iskoristiti slabosti postojećeg izbornog sustava, umjesto da nastoje osigurati da se poštuje volja birača” – navodi se u priopćenju Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Vijesti.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)