Američki obavještajci upozorili na opasnost od “nasilnih sukoba” Srba i Bošnjaka, Hrvati nisu “bad guys”

Vrijeme:3 min, 14 sec

 

Američki obavještajci u prvi plan ističu poruke čelnika bosanskohercegovačkih Srba Milorada Dodika i poteze kojima najavljuje odcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

Ured ravnatelja Nacionalne obavještajne službe Sjedinjenih Američkih Država krajnje je precizno detektirao glavne prijetnje s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, a one se svode na sukobljavanja kojima se istodobno međusobno podupiru i “hrane” politike separatizma i unitarizma, piše Večernji list BiH.

U izvješću objavljenom o glavnim iskušenjima diljem svijeta dio je posvećen i području zapadnoga Balkana, gdje se spominju sukobi na Kosovu, ali i potencijalne prijetnje sukobima u Bosni i Hercegovini. Američki obavještajci u prvi plan ističu poruke čelnika bosanskohercegovačkih Srba Milorada Dodika i poteze kojima najavljuje odcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, dok, s druge strane, kao na potencijalnu reakciju upozoravaju na oružane sukobe s bošnjačkom stranom.

Provokativni potezi

“Čelnik bosanskohercegovačkih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao međunarodnu zajednicu i nadzor u Bosni i Hercegovini te osigurao de facto odcjepljenje za svoju Republiku Srpsku. Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete i zaštite svoje interese te bi to eventualno moglo dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati misiju mirovnih snaga”, stoji u dokumentu koji je javno dostupan. Treba reći kako se takvo što godinama promatra kao sukob dvaju koncepta, dok se pak u tom dokumentu uopće ne spominje hrvatska strana, što može upućivati na najmanje dvije stvari. Najprije da se hrvatsku stranu u BiH uopće ne doživljava čimbenikom “koji prijeti”, a s druge pak strane, da je riječ o strani koja ne stvara probleme te da ne planira radikalne poteze kojima bi se moglo poremetiti trenutačni poredak i odnose u zemlji. Čak su se i jučer prigodom najave “zelenoga svjetla” Europske komisije mogla čuti stajališta čelnika Republike Srpske kako je riječ o putu koji vodi ujedinjenju Srba iz Republike Srpske i Republike Srbije.

No, treba znati s druge strane kako Dodik zapravo nikada nije povukao formalni potez kojim bi doveo u pitanje postojanje Bosne i Hercegovine i koji bi vodio odcjepljenju entiteta kojemu je na čelu. A to podrazumijeva upravo raspisivanje referenduma o neovisnosti ili pak jednostrano proglašavanje napuštanja BiH. Svejedno, i osporavanje uloge visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta doživljava se kao udar na državu BiH i njezine daytonske tekovine koje drži taj dužnosnik uz snažnu potporu najvažnijih zemalja angažiranih u Vijeću za provedbu mira. Tu je i stalno osporavanje poluga koje koristi međunarodna zajednica kako bi modelirala procese u Bosni i Hercegovini, a među istaknutijima su Ustavni sud i Središnje izborno povjerenstvo. Na svaku takvu Dodikovu najavu stizali su deseci odgovora bošnjačkih dužnosnika, bilo da su u pitanju dužnosnici u vlasti, politici, ali i Islamskoj zajednici te tzv. nevladinom sektoru i braniteljskim organizacijama, kojima se najavljivalo kako će se u tome slučaju organizirati i “spriječiti podjelu Bosne”.

Naoružavanje policija

Uz sve to, dvije strane i javno su demonstrirale svoje planove. Ponajprije se to odnosi na stalno naoružavanje i promociju policijskih snaga koje se naoružavaju i opremaju za scenarij “ne daj Bože”, o čemu su javno govorili brojni dužnosnici. Posebno je bila upadljiva nabava oklopnih vozila naoružanih teškim strojnicama, ali i najava nabava dronova te drugih sredstava koja se mogu koristiti dvojako – za policijske, ali i vojne namjene. Za razliku od drugih površnih komentara koji dolaze i iz međunarodnih krugova, američki obavještajci su detektirali ono što je najveći problem, a to je stanje zamrznutoga konflikta u kojemu stalno bujaju dva problema – unitarizma i separatizma. Jedini ispravan put za budućnost BiH, a na čemu stalno inzistiraju predstavnici hrvatske politike u zemlji, je federalizam. Koji je zapravo jedini mogući izlaz iz kriza koje se stalno stvaraju sukobljavanjima neostvarenih ratnih politika srpske i bošnjačke strane. Federalizam podrazumijeva najprije jednakopravnu poziciju triju konstitutivnih naroda, a što je bio i temelj Daytona. Narušavanjem te formule pogoduje se unitarizmu ili separatizmu, čija je zajednička rezultanta – dezintegracija zemlje i novi konflikti.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)