NOVA ODLUKA/Invalidi u FBiH više neće moći primati mirovinu i raditi

Vrijeme:2 min, 50 sec

 

Predložene izmjene Zakona o MIO kažu: “Potpuni gubitak radne sposobnosti te ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu i istodobno stjecanje statusa osiguranika u obveznom osiguranju dijametralno su suprotne situacije te jedna isključuje drugu”

Prava i statusi

U skladu s navedenim, ističu iz Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi, potpuni gubitak radne sposobnosti i, s tim u vezi, ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu te istodobno stjecanje statusa osiguranika u obveznom osiguranju dijametralno su suprotne situacije te jedna isključuje drugu. Zbog svega navedenog, Federalno ministarstvo rada i socijalne skrbi pripremilo je, a Vlada Federacije BiH na jednoj od svojih posljednjih sjednica usvojila prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO), kojim se, među ostalim, briše članak 116. zakona koji se odnosi na obustavu isplate mirovine u slučaju stjecanja statusa osiguranika u obveznom osiguranju. Navedenim prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO), kako su naveli iz Vlade Federacije BiH, provodi se presuda Ustavnog suda Federacije BiH U-13/22 od 9. svibnja 2023. godine te je on u hitnom postupku upućen u parlamentarnu proceduru.

Druge vrste mirovina

Kako su objasnili iz Vlade Federacije, prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o MIO dopunjava se članak 89. tako što je dopunjen naziv tog članka riječima “i invalidsku” te dodan stavak kojim je propisano da se pravo na invalidsku mirovinu osigurava korisniku koji nije u obveznom osiguranju.

Navedeni članak 89. zakona trenutačno ograničava korisnicima obiteljske mirovine mogućnost da rade i primaju mirovinu, a dodavanjem novog stavka predloženim prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO) isto se ograničava i korisnicima invalidskih mirovina. – Predloženom dopunom zakonodavac štiti temelje na kojima je postavljen sustav mirovinskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH, a u konačnici i proračun Federacije BiH – naveli su u objašnjenju iz Vlade Federacije BiH. Da bi predložene izmijene stupile na snagu, trebaju biti podržane u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a zatim i u federalnom Domu naroda. Inače, prema trenutačnim odredbama zakona, pravo biti u obveznom osiguranju i istodobno primati mirovinu imaju svi korisnici mirovine, izuzev korisnika obiteljske mirovine i mirovine ostvarene po zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.
Članak 116. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO) još je 2019. godine odlukom Ustavnog suda FBiH proglašen neustavnim, a Ustavni sud je još tada rekao kako je stečena mirovina imovinsko pravo koje se ne može derogirati. Stav je Ustavnog suda Federacije BiH da se umirovljenicima mora omogućiti i da rade i koriste mirovinu. Uz to, umirovljenicima koji zasnuju radni odnos nakon odlaska u mirovinu za svakih šest mjeseci dodatnog rada radi se novi obračun mirovine, što u nekim slučajevima može značiti i njezin rast.
Autor:Marija Medić Bošnjak
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)