Otvaranje pregovora Europskom unijom s BiH bila bi snažna politička poruka

Vrijeme:2 min, 38 sec

 

“Tri strane trebaju sjesti i dogovoriti se, jer ključni trenutak doći će i proći će i ako se ne otvore pregovori, ja se iskreno brinem se da će BiH ući u jedno dugotrajno razdoblje stagnacije”, zaključuje Zovko.

Do kraja ovog mjeseca Bosna i Hercegovina će dobiti službenu preporuku Europske komisije o tome hoće li otvoriti pristupne pregovore s Europskom unijom. Poželjno bi bilo da domaće vlasti što prije moguće usvoje Zakon o sprječavanju sukobu interesa, Zakon o sudovima te Izborni zakon i to bez nametanja Visokog predstavnika, ali dogovor se još uvijek ne nazire. Istovremeno pojedini europski dužnosnici vode značajnu diplomatsku inicijativu za BiH pa bi odluka o otvaranju pregovora mogla biti i jaka politička poruka.

Posljednjih dana u Bosni i Hercegovini su boravila čak tri ministra vanjskih poslova uglednih članica Europske unije kao što su Austrija, Italija i Njemačka. Odavno je poznato kolike napore u institucijama Europske unije ulaže Republika Hrvatska za pregovarački status BiH i ostaje otvoreno hoće li se sva ta podrška i pritisak odraziti i na domaće vlasti da postignu dogovor oko tri ključna zakona.

“Bitan je Izborni zakon i to da ne dođe do bilo kakvih nametanja i da se pokaže suverenost jedne zemlje i zrelost za politički dijalog, odnosno za postizanje kompromisa. Tu smo u očekivanju, to je dvosmjerni put i odgovornost je kako na strani BiH u pravljenju tog kompromisa, onda i na EU da se odradi posao i politički otvori vrata Bosni i Hercegovini”, ističe zastupnica u Europskom parlamentu u izjavi za RTV HB.

“Znamo da se bliže izbori za Europski parlament i nakon toga slijede novi sazivi europskih institucija, prije svega Europske komisije. Stoga, smatram kako europska administracija želi prije europskih izbora imati neki opipljiv rezultat oko politike proširenja”, naveo je politolog i novinar Branimir Galić.

Galić dodaje kako bi se otvaranje pristupnih pregovora pozitivno odrazilo i na stabilnost domaće državne vlasti, a posebno bi to značilo strankama “Trojke”.

Naši sugovornici slažu se da bi otvaranje pregovora s BiH, bila snažna politička poruka Europske unije u kontekstu geopolitičkih okolnosti, prije svega smanjivanja ruskog utjecaja na prostoru zapadnog Balkana. Ipak, kako je to obostran proces, i domaći lideri moraju nešto ponuditi za uzvrat.

“Svi europski dužnosnici, iako dolaze iz različitih političkih spektara slažu se kako je potrebno Bosnu i Hercegovinu odmaknuti što dalje od ruskog utjecaja. A koliko je taj utjecaj stvarno prisutan, to ne možemo precizno izmjeriti. Ali kad već svi govore o tom malignom ruskom utjecaju, onda zašto ne biste dali priliku BiH da otvori pristupne pregovore”, navodi Galić u izjavi za RTV HB.

“Tri strane trebaju sjesti i dogovoriti se, jer ključni trenutak doći će i proći će i ako se ne otvore pregovori, ja se iskreno brinem se da će BiH ući u jedno dugotrajno razdoblje stagnacije”, zaključuje Zovko.

Sigurno je kako BiH kaska u brzini isporuke traženih reformi te kako je sam status zemlje kandidatkinje za Europsku uniju ostvaren uvjetno. Zato je iznimno važno iskoristiti trenutni povoljan geopolitički trenutak za BiH i pozitivnije ozračje unutar same Unije oko politike proširenja, jer u suprotnom, vrlo izgledno je da ćemo izgubiti cijelu godinu.

Više u prilogu Radiotelevizije Herceg-Bosne.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)