Okupili dvostruko više vojnika: Dvije zemlje suprotstavile se prijetnjama vojne sile, stigao im odgovor

Vrijeme:1 min, 51 sec

Vježbe su primarno usmjerene na neutraliziranje nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje, uključujući identificiranje i pogađanje krstarećih projektila.

Vojske Južne Koreje i SAD-a započele su svoje proljetne vježbe u ponedjeljak s dvostruko većim brojem vojnika u odnosu na lani, rekli su dužnosnici, dok se saveznici nastoje bolje suprotstaviti sve većim nuklearnim i raketnim prijetnjama Sjeverne Koreje. Vježbe Freedom Shield, zakazane od 4. do 14. ožujka, dolaze u trenutku kada Sjeverna Koreja nastavlja razvijati svoje nuklearne sposobnosti testiranjem projektila i drugog oružja. Također će biti prve otkako je Pjongjang u studenome poništio međukorejski vojni sporazum iz 2018.

Savezničke zračne snage također su započele petodnevne godišnje vježbe Ssangmae na razini bataljuna, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo obrane u Seulu. Freedom Shield uključivat će dvostruko veći broj vojnika s obje strane u odnosu na prošlu godinu, a kombinirane terenske obuke uključuju zračne napade i zračne udare, izvijestio je južnokorejski združeni stožer.

Vježbe su primarno usmjerene na neutraliziranje nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje, uključujući identificiranje i pogađanje krstarećih projektila, za koje je Pjongjang naznačio da mogu nositi nuklearne bojeve glave, rekao je glasnogovornik pukovnik Lee Sung-jun.

Scenarij nuklearnog napada bit će integriran u ljetne vježbe, dodao je. Pjongjang je ljutito reagirao na savezničke vježbe, nazivajući ih probama za nuklearni rat. Seul i Washington kažu da su vježbe obrambene i odgovor na prijetnje Sjevera.

Sjeverna Koreja šalje Rusiji tisuće kontejnera streljiva

Inače, prošlog tjedna pojavile su se informacije kako je Sjeverna Koreja od srpnja prošle godine otpremila oko 6700 kontejnera s milijunima komada streljiva kako bi podržala rat protiv Ukrajine. Na konferenciji za lokalne medije prošlog ponedjeljka južnokorejski ministar Shin Won-sik rekao je da bi se u kontejnerima moglo nalaziti i više od 3 milijuna topničkih granata kalibra 152 mm ili 500.000 granata kalibra 122 mm.

Seul i Washington optužili su Pjongjang i Moskvu za trgovinu oružjem i osudili Sjevernu Koreju za isporuku oružja Rusiji za uporabu protiv Ukrajine. I Rusija i Sjeverna Koreja to su porekle, iako su obećale jačanje vojne suradnje.

Uz to, Sjeverna Koreja uspjela je uspostaviti svoj prvi svemirski satelit. Nakon dva neuspjela pokušaja, Sjeverna Koreja u studenome uspješno je poslala u
orbitu satelit Malligyong-1. Satelit je lansiran raketom Chollima-1 iz lansirne stanice Sohae.

 

vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)