ANTALIJA: Schmidt ponovno pričao o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, o Predsjedništvu BiH – ništa

Vrijeme:1 min, 16 sec

Visoki predstavnik Christian Schmidt sudjelovao je na Diplomatskom forumu u Antaliji, gdje je naglasio da je od najvećeg značaja da vlasti BiH ispune neophodne uvjete kako bi iskoristili priliku i započeli pregovore o članstvu s Europskom unijom.

Naglasio je da su ovi pregovori od suštinskog značaja ne samo za ekonomski i društveni napredak BiH, nego i za jačanje stabilnosti i prosperiteta u zemlji i regiji.

Ističući ključni značaj aktivnog angažmana Bosne i Hercegovine s Europskom unijom i poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je u Antaliji, u različitim formatima, razgovarao s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, predsjednicima i ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, zamjenikom ministra vanjskih poslova Turske Mehmetom Kemalom Bozayem, glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić, predstavnicima OESS-a, direktorom ODIHR-a Matteom Mecaccijem i ser Stuartom Peachom, specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan.

– Angažman s Europskom unijom predstavlja priliku za transformaciju Bosne i Hercegovine – rekao je visoki predstavnik Schmidt i dodao kako je od najvećeg značaja da država iskoristi ovaj trenutak kako bi se dalje integrirala u europsku obitelj i otvorila prostor za brojne prednosti koje ta integracija nosi.

Visoki predstavnik je također istaknuo da je potrebno žurnu provesti reformu Izbornog zakona u vezi s integritetom izbora u Bosni i Hercegovini, što je od ključnog značaja za poštivanje demokratskih principa, osiguranje transparentnosti i jačanje povjerenja građana u izborni proces.

– Izbori moraju u potpunosti i neupitno odražavati demokratsku volju birača – kazao je visoki predstavnik, priopćeno je iz OHR-a.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)