Nakon 15 sati okončan žestok sukob u ruskoj republici Ingušetiji, likvidirano 6 ISIL-ovaca

Vrijeme:1 min, 46 sec

 

Završena je protuteroristička operacija u gradu Karabulaku u Ingušetiji, ruskoj republici na sjevernom Kavkazu, objavio je ruski Nacionalni antiteroristički odbor, prenosi državna novinska agencija RIA Novosti.

Dužnosnici su priopćili kako je tijekom operacije “neutralizirano šest bandita” te da je na mjestu događaja pronađeno oružje i streljivo. Prema preliminarnim informacijama, eliminirani militanti bili su sljedbenici ISIL-a.

Rusi također tvrde kako nema ubijenih ili ranjenih među snagama sigurnosti i civilnim stanovništvom. Navode kako su militanti namjeravali “počiniti terorističke zločine visokog profila”. Dodaju kako je jedan od militanata tražen zbog napada na policajca koji se dogodio u proljeće prošle godine.

Militanti se skrivali u stanu na trećem katu

Prilikom pokušaja uhićenja, militanti su otvorili vatru. Stanovnici obližnjih zgrada su evakuirani i smješteni u obližnju sportsku dvoranu. Protuteroristička operacija započela je sinoć u 19:30 po moskovskom vremenu, a završena je jutros u 10:30.

TASS pojašnjava da je operacija izvedena na području četiri ulice. Glavni fokus operacije bila je Oskanova ulica u zoni stambenih zgrada, odnosno stan koji se nalazio na trećem katu jedne zgrade. Potvrđeno je kako su tijekom sukoba korištene granate.

Na društvenim mrežama širile su se brojne snimke koje prikazuju žestok sukob. Pucnjava i glasne eksplozije satima su odjekivale gradom. Ura.ru piše kako su aktivnosti skupine militanata koordinirane iz inozemstva.

Ingušetija ima oko pola milijuna stanovnika

Ingušetija, najmanja regija u Rusiji, smještena je između Sjeverne Osetije i Čečenije. Ima oko pola milijuna stanovnika.

Gotovo čitavo desetljeće do 2017. ruske snage sigurnosti borile su se s oružanom pobunom koju je vodio niz islamističkih militantnih skupina u Ingušetiji, kao i u Dagestanu i Čečeniji.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)