Borrell: Užasnut sam pokoljem civila koji su na sjeveru Gaze čekali hranu

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell poručio je sinoć da je „užasnut vijestima o još jednom pokolju” na sjeveru Gaze, u kojem su stradali Palestinci koji su čekali u redu za hranu. Iz svijeta stižu brojne osude, a provjera što se tamo zapravo dogodilo u tijeku je. Sjeverni dio Pojasa Gaze izraelska je vojska prije nekoliko tjedana proglasila očišćenim od hamasovaca, no čim se povukla, pripadnici oružanog krila Hamasa vratili su se te su ondje iznova uspostavljali i svoju civilnu vlast. Iz tog područja stotine tisuća Palestinaca izbjegle su na jug Gaze, ali su mnogi i ostali ili se u međuvremenu vratili.

„Užasnut sam vijestima o još jednom pokolju civila u Gazi koji očajnički traže humanitarnu pomoć. Ove smrti posve su neprihvatljive”, napisao je Borrell na društvenoj mreži „X”.

Dodao je da je uskraćivanje hrane ljudima „ozbiljno kršenje međunarodnoga humanitarnog prava”. „Mora biti odobren nesmetan humanitarni pristup Gazi”, napisao je on.

Jučer je više od 100 osoba smrtno stradalo, a više od 700 njih ozlijeđeno je kada je došlo do pucnjave izraelske vojske na Palestince koji su čekali u redu za hranu, tvrdi Hamas.

S druge strane, izraelski dužnosnici tvrde da je velik broj žrtava rezultat stampeda do kojeg je došlo nakon pucnjave, a ne samog napada izraelske vojske. Iz Izraelskih obrambenih snaga (IDF) priznali su da su njihovi pripadnici pucali na neke Palestince, ali tek onda kad su ovi krenuli prema izraelskim vojnicima i tenku na kontrolnom punktu što su ga uspostavile izraelske snage.

Iz svijeta stižu brojne osude, a provjera što se tamo zapravo dogodilo u tijeku je. Sjeverni dio Gaze izraelska je vojska prije nekoliko tjedana proglasila očišćenim od hamasovaca, no čim se povukla, pripadnici oružanog krila Hamasa vratili su se te ondje iznova uspostavljali i svoju civilnu vlast. Iz tog područja stotine tisuća Palestinaca izbjegle su na jug Gaze, ali su mnogi i ostali ili se u međuvremenu vratili.

Povezano:

Z. Gavran: Netanyahu praktičkim odustajanjem od dvodržavnog rješenja izlaže Izrael, Bliski istok i Zapad opasnim rizicima

X/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)