JAVNOST OVO NIJE ZNALA Cvitanović otkrio što je Alija rekao u Daytonu oko izbora hrvatskog člana Predsjedništva, a što bošnjački političari u Neumu

Vrijeme:3 min, 12 sec

 

Kada bismo eliminirali Željka Komšića i slične karkature u političkom smislu, ovaj blok koji će se formirati ( HDZ 1990, HNP i drugi, op aut.)bi pobijedio HDZ BiH i siguran sam da bi taj legitmitet bio značajan, izjavio je predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović u emisiji Pressing N1 televizije.

On smatra je izbor Željka Komšića propust onih koji su dogovarali Dejton 1995.

-Kada je jedan od prisutnih upitao tadašnjeg predstavnika Bošnjaka, zašto nismo u potpunosti zaštitili poziciju Hrvata u Predsjedništvu, onda je rekao predsjednik Izetbegović ‘je l’ mislite da može netko normalnom pasti na pamet da se igra s voljom jednog naroda u ovakvoj BiH’, tako je prenio bivši sudac Ustavnog suda. Što se tiče prijedloga HDZ-a, mislite na Hrvate iz Unsko-sanske, Tuzlanske, Sarajevske županije (da ih diskriminira, op. aut) pa aktuelni zalkon diskriminira sve Hrvate. Moramo doći do zakona kojim će hrvatski narod imati dominantno mogućnost izabrati koga želi u Predsjedništvo BiH. Ponudili smo na pregovorima u Neumu sigurno 10 različitih modela, kazao je Cvitanović.

Na tvrdnju voditelja emisije Amira Zukića kako oni koji glasaju za Komšića, kažu da hoće da osujete Čovića da zajedno s Dodikovim kadrom radi na štetu BiH, Cvitanović je kazao: -Ja neću procjenjivati koliko Čović radi na štetu BiH. Ja bih volio da je više uradio za hrvatski narod u BiH. Čović godinama bira partnere s kojima navodno dogovara ili je dogovorio promjene izbornog zakona i onda dobijemo Komšića ili nekog drugog i dobijemo nabijanje tih nacionalnih tenzija.

Na konstataciju kako Komšić na sljedećim izborima ne može više biti kandidat, ali najavljuje nasljednika i da može pobijediti na izborima, Cvitanović je kazao kako ne zna na koga je mislio. -To je jedna od očekivanih poruka jer je strateški politički cilj zadržati u Predsjedništvu nekoga tko nikada neće doći u općinu gdje većinom žive Hrvati.Je li to normalno? Pa neka gospodin aktualni iz reda hrvatskog naroda održi tribinu u Širokom Brijegu, Rami, Orašju, kazao je predsjednik ” Devedesetke”.

Na pitanje kako bi ga primili, Cvitanović je odgovorio:-Onako kako je zaslužio. Što se tiče proizvodnje drugog kandidata koji će nastaviti tu politiku, nadam se da će ta osoba imati doovljno poštovanja i digniteta da ne pristane na takvu utakmici i omogućiti FBiH da se stabilizira. Ta politika je nanijela veliku štetu u odnosima Bošnjaka i Hrvata i mislim da je to najveći kamen spoticanja. Bez kvalitenog odnosa Bošnjaka i Hrvata nema stabilne BiH. Odgovornost imamo svi da to promijenimo, zaključio je Cvitanović.

Cvitanović je komentirao i odnose u HNS-u BiH.

-Mi sigurno nećemo biti u njemu kada promijenimo izborni zakon i budemo imali slobodu u natjecanju. Dominatan utjecaj na HNS ima HDZ u donošenju odluka. Ustav se mor promijeniti da bi se implementirale presude suda za ljudska prava i to pokazuje svo licemjerje politike koja ne žele omogućiti kandidiranje svima onima koji su u ovom trenutku onemogućeni na području cijele BiH. Nikome ne smije biti zabranjeno da se smije kandidirati za bilo koju poziciju u BiH. Postavimo stvari realno i uzmimo popis stanovništva iz 2013. – 97,7 posto se izjasnilo kao pripadnici Bošnjaka, Hrvata ili Srba. Gdje su ostali? Ali zalažem se da se provedu presude Suda za ljudska prava, kazao je Cvitanović.

Na pitanje tko će popustiti oko izbornog zakona i konstataciju da bi se SDA i DF obrušili na Trojkui ako bi popustila Cvitanović je kazao:

-Prepričat ću vam nešto iz Neuma. Većina onih koji su predstavljali Bošnjake na neformalnim razgovorima, na stankam su vrlo jasno rekli ‘neka visoki predstavnik nametne ovo što Hrvati traže, nemamo ništa protiv toga, mi ćemo malo talasati za javnost i to će proći’. Svjesni su da rade štetu državi jer ovo nije pitanje hrvatskog naroda već BiH. U to svjesnosti samo traže načine i alate kako taj proces što dalje razvući. Imena neću reći. Cijeli intervju pogledajte u videu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)