Featured Video Play Icon

Njemačka fregata odbila prvi napad hutijevaca bespilotnim letjelicama

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

Njemačka fregata „Hessen” prvi se put našla u situaciji da je morala pucati bojevim strjeljivom u Crvenom moru: uništila je dva drona jemenske milicije hutijevaca. Njemačka ratna mornarica angažirana je od 23. veljače na zaštiti civilnih brodova u Crvenom moru, izvijestio je danas njemački medij DW.

Fregata „Hessen”, koja patrolira Crvenim morem radi zaštite trgovačkih brodova, tako je prvi put odbila napad hutijevske milicija koja djeluje iz Jemena napadajući trgovačke i ratne brodove koji prolaze kroz Adenski zaljev, tjesnac Bab el Mandem i kroz Crveno more. Njemački ratni brod koji sudjeluje u nedavno pokrenutoj vojnoj operaciji EU-a „Aspides”.

Njemački ministar obrane Pistorius: „Jedna od najopasnijih misija”

Granatiranjem trgovačkih brodova u Crvenom moru, hutijevska milicija, udružena s Iranom i od njega uvelike naoružavana, tvrdi da želi iznuditi prekid izraelskih napada u Pojasu Gaze. A sama izraelska vojna operacija odgovor je na brutalni teroristički napad islamističkog Hamasa od 7. listopada.

Morski put kroz Crveno more i Sueski kanal jedna je od najvažnijih trgovačkih ruta na svijetu. Zbog napada hutijevaca velike brodarske kompanije sve više izbjegavaju tu najkraću pomorsku vezu između Azije i Europe, što ima krupne posljedice za globalnu trgovinu.

Njemački parlament Bundestag je u petak odobrio njemačko sudjelovanje u misiji EU-a „Aspides”. Fregata „Hessen” prethodno je već krenula iz Wilhelmshafena k operativnom području s ciljem da, odmah nakon odluke Bundestaga, započne s ispunjavanjem zadaća.

Ta vojna operacija pridonosi i stabilizaciji regije, smatra ministar obrane Boris Pistorius, „ali mora nam biti jasno: misija ‘Hessena’ jedna je od najopasnijih za njemačku mornaricu posljednjih desetljeća”, upozorio je ministar.

Hutijevci najavljuju proširenje napada

Prošlog su tjedna pripadnici šijitskoga pobunjeničkog Hutijeva pokreta, koji kontrolira glavninu Jemena, najavili da će proširiti napade na trgovačke brodove pored obala te države koje oni drže pod svojom kontrolom. Njihov vođa, Abdel-Malik al-Huti, rekao je u obraćanju putem televizije da je eskalacija odgovor na izraelsku eskalaciju u Pojasu Gaze. Do sada je napadnuto 48 brodova za koje hutijevci smatraju da su u nekoj vezi s Izraelom ili državama koje mu daju potporu. Najavio je i korištenje podvodnog oružja kao što su torpeda i podvodne bespilotne letjelice.

Nekoliko zapadnih zemalja pod vodstvom SAD-a i Velike Britanije uključeno je u operacije odbijanja napada hutijevaca na trgovačke brodove.

Povezano:

Zdravko Gavran/Operacija “Aspides” na Bliskom istoku ratnog brodovlja članica EU-a visoko je rizična!

 

DW/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)