Cijena plina u Europi pala na razinu od prije prekida opskrbe iz Rusije

Vrijeme:1 min, 9 sec

Cijena plina u Europi pala je na razinu iz svibnja 2021. godine, prije prekida opskrbljivanja iz Rusije, što daje nadu da se energetska kriza koja je zahvalita kontinent u posljednje tri godine sada bliži kraju.

Cijena plina na TTF čvorištu u Nizozemskoj pala je u petak na 22,53 EUR po megavat satu, nastavljajući trotjedni niz pojeftinjenja. Europska energetska kriza počela je 2021. godine kada je kontinent izašao iz produžene hladne zime sa niskim nivoom uskladištenog prirodnog plina.

Zabrinutost je porasla nakon što je opskrbljivanje pogoršano zbog smanjenja izvoza ruskog gasa u Europu, a trgovci su spekulirali da je to bila taktika Moskve da izvrši pritisak na europske vlade, uključujući Njemačku, da odobre pokretanje novoizgrađenog plinovoda Sjeverni tok 2. Uvoz ruskog plina dodatno je oslabio nakon početka rata u Ukrajini.

Europske cijene plina dostigle su vrhunac u ljeto 2022. godine i u jednom trenutku megavat sat je koštao više od 300 EUR. Od tada traju napori zemalja EU da smanje potražnju, kao i da pojačaju uvoz tečnog prirodnog plina iz SAD, a uzastopne tople zime pomogle su u ublažavanju krize opskrbljivanja, prenosi Bankar.me.
vecernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)