Crnogorski predsjednik podnio ostavku na stranačke dužnosti

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović podnio je subotu ostavku na sve dužnosti u stranci Pokret Europa sad (PES).

Milatović, koji je obnašao dužnost zamjenika predsjednika stranke, objasnio je u objavi na platformi X da ostavku podnosi zato što je dosadašnji način rada PES-a suprotan obećanom i vrijednostima koje je imao na umu prilikom osnivanja stranke.

“Prilikom osnivanja Pokreta Europa sad građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentiran dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i osobni integritet predstavljati odlučujuće čimbenike pri zapošljavanju i napredovanju. Također, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmiranju europskih vrijednosti”, napisao je Milatović.

Istaknuo je da je PES bio i ostat će važan dio njega jer su “zajedno ispisivali povijest demokratskih promjena u zemlji”.

“Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjerit ću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta”, naveo je Milatović.

Njegova odluka kulminacija je višemjesečnog tinjajućeg sukoba s premijerom Milojkom Spajićem, koji je i čelnik PES-a.

Milatović i Spajić bili su ministri u vladi Zdravka Krivokapića, prvoj nakon što je oporba nakon 30 godina, 2020. godine porazila Demokratsku stranku socijalista Mila Đukanovića.

Nakon što je u veljači 2022. godine Krivokapićeva vlada izgubila povjerenja zastupnika, Spajić i Milatović osnivaju populistički Pokret Europa sad, koji nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora 2023. godine postaje najjača politička stranka u Crnoj Gori.

Milatović je u travnju prošle godine premoćno pobijedio Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima, a Spajić je u lipnju na parlamentarnim izborima s PES-om osvojio najviše zastupničkih mandata i krajem lipnja postao crnogorski premijer.

Posljednjih godinu Milatović je javno kritizirao pojedine Spajićeve odluke, a posebice je bio primjetan njihov sukob kada je Spajić, tada još uvijek mandatar, pokušao sastaviti vladu s manjinskim strankama, dok je dio PES-a blizak Milatoviću inzistirao na postizbornoj koaliciji s prosrpskom desnicom.

PES: Milatović odavno opstruira rad vlade

Pokret Europa sad priopćio je nakon što je Milatović podnio ostavku na sve dužnosti u stranci da je odavno vidljiva njegova namjera da opstruira rad crnogorske vlade.

S druge strane oporbena Demokratska stranka socijalista (DPS) tvrdi da Milatovićeva ostavka nije iznenađenje jer je okončao svoju misiju u PES-u te da sad ima novu.

“Nema iznenađenja. Očekivan scenarij. Milatović je svoju glavnu obvezu u PES-u ostvario kad je izlobirao da prosrpski Demokratski front uđe u vlast i da Andrija Mandić postane predsjednik parlamenta. Tu je okončao svoju misiju u PES-u. I sad ima novu”, napisao je Andrija Nikolić iz DPS-a na mreži X.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)