Plenković o izborima/Ne razumijem čemu šušur, bit će kad će biti

Vrijeme:5 min, 10 sec

 

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je navode oporbe da datum parlamentarnih izbora skriva kao zmija noge i da bi ih već raspisao da je siguran u svoju pobjedu.

– To je stvarno već smiješna teza koja više ne znam koga zanima. Oporba radi svoj posao cijelo vrijeme, mi smo na vlasti već osmu godinu, imamo povjerenje, a opozicija mora činiti bilo što da bi ljudi vidjeli kako postoji. Sve što rade je izmišljanje, fabriciranje kriza. Bacaju blato na Vladu kroz dvije teze, Jedna je da su svi koji su u HDZ-u kriminalci, lopovi i korumpirani. Drugi okvir, onih desnih, je da smo izdajnici, veleizdajnici, jugoslaveni, briselski namjesnici koji su zločesti jer koaliraju s manjinama, pa među ostalima i srpskom. To su jedine dvije političke inovacije koje je naša oporba, lijeva ili krajnje desna, plasirala u politički medijski prostor. Njihova strategija više se ne svodi na sučeljavanje argumenata, rekao je Plenković.

Na pitanje o koaliciji s Domovinskim pokretom rekao je kako o tome ništa ne zna.

– Kći mi je jučer imala rođendan pa sam se bavio s njom. Tračerajem se ne bavim, odgovorio je.

Datum izbora

Na pitanje kada će izbori, rekao je kad bude, bit će.

– Sve je u roku, ne vidim čemu šušur. Jesmo dobili izbore za četiri godine? Ima li neki suvisao razlog da bi si nešto strašno skraćivali mandat jer to hoće oporba? Dosta putujem i poznajem puno kolega koje se bave politikom u drugim zemljama i još nisam vidio da se parlamentarna većina prilagođava željama opozicije. To nije demokratura, diktatura, autoritarni pristup, to su normalna pravila igre parlamentarne demokracije u demokratskim zemljama. Bit će kad će biti. Bit će u zakonskom roku, sigurno neće biti iza zakonskog roka, poručio je premijer Plenković.

Povijesna reforma sustava plaća

Premijer je ocijenio da je Vlada koja je danas na sjednici donijela osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama napravila povijesnu reformu sustava plaća, tešku 1,63 milijardi eura.

– Cijeli paket je vrijedan 1,63 milijardi eura jer moramo zbrojiti i naš predujam, odnosno, privremeni dodatak iz lipnja prošle godine, pa pridodati i 300 milijuna eura za pet posto rasta osnovice, pa 17 milijuna eura za božićnicu, 25 milijuna za uskrsnicu. Napravili smo povijesnu reformu sustava plaća u državnoj i javnoj službi. Cilj je pridonijeti ekonomskom i socijalnom standardu zaposlenika, njih 244.000. Riječ je o reformi koja se nije radila jedan dan nego više godina, a na tome su radili svi resori, rekao je premijer.

Međutim, dio sindikata prosvjetnih radnika svejedno izražava nezadovoljstvo.

– To su samo dva sindikata iz domene obrazovanja i znanosti koji su bili najvokalniji, a ostali nemaju razloga biti nezadovoljni. Nemaju ni predstavnici ova dva sindikata jer se povećanje koeficijenata odnosi na sve. Mislim da je ova reforma, kad je se pogleda smireno i bez emocija, veliki doprinos materijalnom, ekonomskom i socijalnom statusu zaposlenika, naglasio je.

– Niti jedna vlada do sada se nije upustila u ovakav napor da smanji broj radnih mjesta, da krene u izjednačavanje radnih mjesta i za ovako velikim povećanjem plaća jer je to izuzetno delikatno. Razumijemo poruku međuodnosa, različitih sektora, tko ima malo više, tko ima malo manje, a javnost ne vidi šumu dodataka koja je postojala, a nije bila vidljiva na prvu, istaknuo je.

Plenković ostao zapanjen što se Kovesi usudila komentirati njegovu izjavu o EPPO-u

Plenković je poručio i kako je ostao zapanjen jer se glavna europska tužiteljica Laura Kovesi usudila komentirati njegovu izjavu oko istrage Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO)-a te je ustvrdio da je slučaj 3D snimanja nadležnost domaćih organa.

Ja smatram kao pravnik, a i kao predsjednik Vlade da oni za ovaj slučaj (3D snimanja) nisu nadležni. Tvrdim sto posto da za ovo nisu nadležni, da bi bilo za DORH i USKOK vrlo nezgodno ako u ovom slučaju ostane nadležnost EPPO-a. Po toj logici nemamo više potrebe da imamo ni DORH ni USKOK, rekao je Plenković u izjavi medijima.

Nakon što su prema nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, zbog postpotresnih 3D snimanja kulturne baštine, istražitelji nedavno ušli u Ministarstvo kulture, Plenković je otvorio pitanje nadležnosti tog ureda za istragu, tvrdeći da se radi o 3D postopotresnim snimanjima za koja su se koristila sredstva državnog proračuna, a ne i europska sredstva. No, na tvrdnje o mogućoj nenadležnosti EPPO-a potom je reagirala glavna europska tužiteljica Laura Kovesi poručivši da vjeruje da niti jednom javnom dužnosniku u Hrvatskoj, a kamoli premijeru Hrvatske, nije cilj miješati se u istrage EPPO-a općenito, a posebno u tu istragu. Poručila je i kako je uvjerena da namjera toga nije bila podržavati otvaranje paralelnih procesa o istim činjenicama kao onima koje istražuje EPPO, što bi dovelo do sukoba nadležnosti između EPPO-a i DORH-a i USKOK-a i naposljetku bi spriječilo EPPO da dovrši svoju istragu.

Plenković je istaknuo kako tvrdnje da za istragu nije nadležan EPPO, govori “u ime Vlade koja nije tu došla s ceste i koja se ne da impresionirati ničijom izjavom, a kamoli gospođe Kovesi.

Ne, mislim da ovo što sam rekao je bilo toliko minimalno da sam ostao zapanjen da se uopće usudila to komentirati, rekao je odgovarajući na pitanje smatra li da se previše miješa u tu istragu.

Ponovio je do konkretne istrage oko 3D snimanja koje je Ministarstvo kulture naručilo od Geodetskog fakulteta, EPPO došao istražujući slučaj nenamjenskog trošenja europskog novca na Geodetskom fakultetu.

Ali i to da je nedvojbeno utvrđeno, jasno kao dan, da je do 1 cent, do 1 euro, koji se potrošio za 3D snimanje, evo recimo katedrale koju ja gledam, za Geodetski fakulteti taj projekt isplaćen iz državnog proračuna, a ne iz europskog. Pri tom je rekao da je jedino što je relevantno za trošenje novca iz Fonda solidarnosti EU, ono što se stvarno knjižilo, što se stvarno deklariralo i što je stvarno poslano u Europsku komisiju, u Opću upravu za regionalnu politiku.

Zbog toga je postavio pitanje zašto EPPO provodi tu istragu.

Pitanje je zašto Ured europskog javnog tužitelja istražuje nešto što nije trošenje europskih novaca. To je pitanje za njih. Pitanje za DORH je da li oni i USKOK vide u svemu tome svoju nadležnost. A to nije pitanje za mene, poručio je Plenković.

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)