MEDVEDEV/Moramo doći do Kijeva, to je ruski grad

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

Bivši ruski predsjednik Dmitri Medvedev, bliski saveznik aktualnog predsjednika Vladimira Putina, danas je rekao da bi za ratne ciljeve Rusije “moglo biti potrebno stići do Kijeva”, glavnog grada Ukrajine. Ruska vojska, podsjetimo, pokušala je osvojiti Kijev u prvim tjednima invazije, ali Ukrajinci su se uspješno obranili.

“Gdje stati? Ne znam…”

Odgovarajući na pitanje ruske režimske novinske agencije Tass o “zemljopisnim granicama specijalne vojne operacije”, kako službeni Kremlj i dalje naziva totalni rat koji je Rusija prije dvije godine pokrenula protiv Ukrajine, Medvedev je rekao da “sukob možda neće biti ograničen na trenutnu fazu”.

“Gdje stati? Ne znam. Mislim da ćemo s obzirom na ono što sam rekao ranije o nužnosti stvaranja sigurnosnog kordona, morati puno i teško raditi. Hoće li to biti Kijev? Da, vjerojatno bi trebao biti Kijev. Ako ne sada, onda kasnije, vjerojatno tijekom neke druge faze razvoja ovog sukoba”, rekao je Medvedev.

“Kijev je ruski grad”

Pritom je, navodi Tass, Medvedev iznio dva argumenta za dolazak ruske vojske u Kijev. “Kao prvo, to je ruski grad. I drugo, iz njega dolazi međunarodna prijetnja postojanju Rusije”, rekao je Medvedev o glavnom gradu Ukrajine.

“Iako je Kijev u korijenu ruski grad, njime upravlja međunarodna ekipa protivnika Rusije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Oni koji tamo formalno obnašaju funkcije su figure koje nemaju ni savjesti ni straha za budućnost svoje države. Sve se odluke donose s druge strane oceana i u sjedištu NATO-a. To je apsolutno očito. Zato da, može biti i Kijev”, rekao je Medvedev.

“Ako nešto i ostane od Ukrajine…”

Na pitanje treba li Ukrajina ostati neovisna država nakon “specijalne vojne operacije”, Medvedev je rekao da “ako kao rezultat svega što se događa nešto ostane od Ukrajine, takva država vjerojatno ima šanse za ostanak iako ne baš velike”.

“U svakom slučaju to nije pitanje za danas, naravno, ali bit će na dnevnom redu nešto kasnije”, rekao je. “Ne znam što će ostati u ovoj teritorijalnoj cjelini, ne mogu to sada zvati državom. Možda regija Lemberg, sa središtem u gradu Lembergu ako se Poljska ili neke druge regije za to zauzmu. Ali ovo je kompliciran proces, ne samo vojni nego i politički. I ne samo vojne snage, ne samo vojska nego i ljudi koji nastanjuju te zemlje trebaju igrati ili reći svoju riječ u tom procesu”, zaključio je Medvedev.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)