Čović pozvao ‘trojku’ na dogovor o Izbornom zakonu i upozorio da je SDA zbog izigravanja ispao iz vlasti

Vrijeme:3 min, 54 sec

 

GOSTUJUĆI U PODCASTU BLJESKA UPUTIO VAŽNU PORUKU

Nema bošnjačkog političara koji nije rekao da nije u redu da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike. Ali, kad to treba napisati na papir simboličnom izmjenom Izbornog zakona, svi kažu kako nije vrijeme za to. Ali, time jako griješe – rekao je Čović.

Čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH uputio je važno upozorenje aktualnim partnerima na državnoj razini, strankama probošnjačke “trojke”, uspoređujući njihov odnos prema Hrvatima vezano uz izmjene Izbornoga zakona s identičnim ponašanjem Stranke demokratske akcije (SDA) koja je zavlačila oko ispunjavanja potpisanih obveza, piše Večernji list BiH.

Čović je to rekao u podcastu portala Bljesak, čime, prema tumačenjima analitičara, nije isključio mogućnost promjene partnera, bilo da je u pitanju državna razina bilo Federacija BiH, u slučaju da probošnjačke stranke ne ispune predizborni sporazum kojim su se pismeno, ali i javno obvezali zaustaviti mogućnost preglasavanja Hrvata izmjenom Izbornog zakona u BiH. – Nema bošnjačkog političara koji nije rekao da nije u redu da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike. Ali, kad to treba napisati na papir simboličnom izmjenom Izbornog zakona, svi kažu kako nije vrijeme za to. Ali, time jako griješe – rekao je Čović.

Izmjena Ustava alibi

Rekao je kako se “trojka” tako ponaša poput SDA, odnosno Bakira Izetbegovića. Treba reći kako probošnjačke stranke inzistiraju da se, uz izmjene Izbornoga zakona BiH, koje se tiču načina biranja članova Predsjedništva BiH, mora izmijeniti i Ustav zemlje kako bi se udovoljilo presudama Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga. Čak i unatoč tome što su svjesni da je to gotovo nemoguća misija, jer Ustav BiH nije ni jednom mijenjan još od potpisa na mirovni sporazum iz Daytona odnosno Pariza. SDA je pristao osigurati “legitimno” predstavljanje Hrvata sporazumom potpisanim u Mostaru u ljeto 2021. godine, a već 2022. u Neumu i Sarajevu vođeni su razgovori o izmjeni Izbornoga zakona. Na identičnu formulaciju su u međustranačkom sporazumu o uspostavi partnerstva na državnoj razini pristale probošnjačke i građanske stranke SDP BiH, Naša stranka i Narod i pravda. U međuvremenu je to pitanje postalo dio razgovora koji su važni za europsku perspektivu zemlje. – Na posljednjem sastanku u Sarajevu kolega koji je bio domaćin na prethodnom sastanku (Milorad Dodik, nap. a.) tražio je da izanaliziramo dogovore iz Laktaša. Svi smo se složili da je ono što je napisano točno. Na pitanje kolege hoćemo li to sada supotpisati, iz “trojke” su rekli: – Nećemo. Pa onda je on kazao – zašto uopće sjedimo, ima li smisla sjediti. U biti, to je to. Dogovori vrijede do jednog trenutka kad netko analitički to počne analizirati s jedne druge pozicije i onda preusmjeri razmišljanje naših partnera. I to je onda nešto najlošije što se može dogoditi na našoj političkoj sceni – da izgubite vjerodostojnost. Izgubit ćete partnera za mnogo ozbiljnije stvari koje slijede sljedećih pet, šest mjeseci ili sljedećih godinu dvije dana – rekao je Čović. Podsjetio je kako je kroz mostarski sporazum, pregovore u Neumu i Sarajevu to identično radio čelnik SDA Bakir Izetbegović.

Birači bi honorirali
– Naravno da je to nevjerodostojno, da to utječe na vas da izađete iz tog koncepta i načina pregovaranja. Bojim se da jedan dio “trojke” slijedi sličnu taktiku i zato mislim da je to loše za njih – rekao je Čović. Podsjetio je kako je SDA tada bio moćna stranka i da mu nije trebao taj luksuz da na takav način nastupi. – “Trojka” nema ni izbliza takvu logistiku, pa čak bih rekao ni personal koji može pratiti jedno takvo promišljanje i oni sada pokušavaju po istom načelu pričati da nemaju snage iznijeti izbore. To je bila retorika kad je na sceni bio taj moćni SDA. “Trojka” zbog toga griješi. Oni su upravo na tome trebali dobiti izbore, postati autentična politika koja je, kad se nešto dogovori, u stanju to provesti, koja može i kad međunarodnoj zajednici kažete nešto da će to međunarodna zajednica uvažiti za dugoročnost tih ljudi koji se bave politikom. Kao što su eliminirali politike Bakira Izetbegovića, upravo ti iz međunarodne zajednice, s kojima je koketirao u to vrijeme da se nešto uradi ili ne uradi. Ja mislim da je jedini put za “trojku” danas, kad bih ja bio na njihovu mjestu, ja bih, prije svega, one dogovore koje smo napravili proveo – rekao je Čović. Prema njegovim riječima, upravo bi politička vjerodostojnost kod tih stranaka porasla te bi im takav odnos honorirali bošnjački birači. – Vjerujem da bi to bio dobar iskorak, dobar izlaz. Ako se zapetljaju na način kako je to radio prethodnik iz druge političke opcije, bojim se da će doživjeti vrlo brzo politički sunovrat – rekao je Čović. Pa ipak, izrazio je optimizam da će se dogovor postići i otvoriti put prema EU.

Autor:Zoran Krešić

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)