Featured Video Play Icon

Bosiljko Mišetić za Kompas: BiH treba ustavno-pravno preustrojiti s tri diskontinuirane federalne jedinice

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

„BiH treba ustavno-pravno preustrojiti s tri diskontinuirane federalne jedinice“, rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne bivši specijalni savjetnik prvog hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana za BiH, Bosiljko Mišetić. Dodao je kako je to najbolje rješenje jer bi se mogla ostvarivati prava onih drugih u prostoru gdje je jedan od naroda većina.

Objasnio je da se na taj način osigurava institucionalna mogućnost da se o neotuđivim i suverenim pravima svakog od tri naroda ne može odlučivati bez njihove izražene političke volje. „To u ovom trenutku još uvijek ne mogu učiniti tri političke elite u BiH, ali mogu oni koji su uspostavili ovakvu ustavno-pravnu BiH“, kazao je Mišetić te dodao kako su to Amerikanci. „Amerika je dovoljno demokratska zemlja koja točno zna kako se najbolje ustavno-pravno može urediti prostor tri suverena naroda. Amerika je moćna, a mi smo nemoćni.  Nemoćni se uvijek poziva na savjest moćnoga.“

Mišetić je istaknuo kako su Hrvati 1993. brzopleto ušli u Washingtonski sporazum, a kasnije i u Daytonski. „Previše smo očekivali od Hrvatske iako je davala više od onoga što je mogla dati. Dokidanje Hrvatske Republike Herceg-Bosne je velika hrvatska pogreška koja je i danas ostavila trajne posljedice na ovakav položaj Hrvata u BiH. Hrvati u BiH su pristajali na sve sporazume, a na svaki svoj čin čekali kakva je poruka iz Zagreba. Hrvati u BiH moraju politički odrasti da sami odlučuju, ali dakako u suradnji s Hrvatskom“, pojasnio je Mišetić.

Komentirao je prijetnje ratom Bakira Izetbegovića da ima dronove, puške, lovačka društva, izjave članova Islamske zajednice, Komšića kada je rekao da okreće mitraljez prema Mostaru te je kazao kako ih treba ignorirati jer se oni samo hrane otporom Hrvata prema takvoj politici. Rekao je kako Bošnjaci smatraju da Hrvati imaju svoju državu, Srbi imaju svoju, a da oni imaju pravo na BiH. „Nije to njihovo pravo. To je pravo sva tri suverena naroda u BiH.“ Usprotivio se bilo kakvim intervencijama Christiana Schmidta.

Više o svemu u videu emisije Kompas.

 

rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)