ČOVIĆ: Treba otkloniti želju Bošnjaka da 2026. glasaju za hrvatskog člana Predsjedništva, vjerujem da ćemo to završiti

Vrijeme:1 min, 13 sec

Predsjednik HDZ Dragan Čović u podcastu portala Bljesak.info je rekao da je potrebno napraviti izmjene Izbornog zakona da se demotivira bošnjački narod da glasa za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Govoreći da je pitanje Izbornog zakona prioritet u smislu europskog puta napomenuo je da je to dogovoreno ranije.

“Rekli smo šest mjeseci nakon uspostave vlasti. Mislim da je krajnje vrijeme. Ovo što mi sad tražimo je minimum minimuma. Treba malo otkloniti želju mnogobrojnijeg naroda da bira ili glasa za hrvatskog člana Predsjedništva 2026. godine. Vrlo simbolična izmjena. To su tri dopune kako demotivirati bošnjački narod da ciljano glasa za hrvatskog člana Predsjedništva. Svako normalan će to prihvatiti”, rekao je Čović.

sn

Istaknuo je da je status quo još uvijek najbolji za najbrojniji narod u FBiH i u vezi Ustavnog suda i Izbornog zakona.

“Bilo je čak i oko ovog Zakona o sprečavanju pranja novca, ali smo nekako završili to na Domu naroda. Vjerujem da ćemo i ovo okončati u zadnjem tjednu”, kazao je Čović.

Govorio je i o pregovorima u Laktašima rekavši da sve što je napisano bilo točno.

“Na zadnjem sastanku u Sarajevu koji je bio domaćin na prethodnom sastanku je tražio da izanaliziramo dogovore iz Laktaša. Svi smo se složili da je ono što je napisano točno. Na pitanje kolege hoćemo li sad ovo potpisati, Trojka je rekla da nećemo. Onda je on kazao zašto uopće sjedimo. U biti to je to”, rekao je Čović.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)