Komemoracija u povodu 30. godišnjice pogibije Damira Tomljanovića Gavrana

Vrijeme:2 min, 45 sec

 

U Krivom Putu obilježena je 30. godišnjica pogibije hrvatskog branitelja, stožernog brigadira Hrvatske vojske Damira Tomljanovića Gavrana. Poginuo je na današnji dan 1994. sa svega 26 godina, na svome Velebitu.

Komemoracija za ratnog zapovjednika iz redova 1. gardijske brigade Tigrovi, Damira Tomljanovića Gavrana, održana je u Krivom Putu, mjestu gdje je rođen, odrastao, i gdje je danas njegovo posljednje počivalište. Prisjetili su ga se brojni prijatelji i suborci.

Ministar Medved istaknuo je da ga je, uz hrabrost i domoljublje, iznad svega krasila ljudskost.

– Prošao sam s Damirom dobar dio njegova ratnog puta. Bio je to naš zajednički put i hrabro, bespoštedno koračanje prema hrvatskoj slobodi. Osim mnogih njegovih iznimnih osobina – hrabrosti, odlučnosti i osobina vojnog stratega – Damira Tomljanovića Gavrana krasile su i odlike njegove legendarne ljudskosti, rekao je ministar hrvatskih branitelja, potpredsjednik Vlade i Tomljanovićev suborac Tomo Medved.

– Gavran je bio jedna istinska legenda i junak koji je dubok trag ostavio za života. Jedan mali samozatajan običan čovjek koji nije kalkulirao nije dvojio nego se stavio na raspolaganje kad je bilo najteže, izjavio je Ilija Vučemilović, predsjednik Udruge veterana 1. gardijske brigade Tigrovi.

– Bio je vođa i svi smo davali sve za njega. Gdje je on rekao da idemo – nisi ništa pitao nego ideš. Ali on je bio takav prema nama. Znaš da te neće ostaviti. Uvijek je bio na našoj strani, opsao ga je Zdravko Ribič Ajkula, udruga 1. gardijske brigade Tigrovi.

S 22 godine Damir Tomljanović Gavran krenuo je u obranu domovine. S Tigrovima prošao gotovo sve bojišnice. Dvjema riječima opisuju ga svi suborci.

– Uvijek prvi, nažalost i na kraju. On je primjer onog našeg vojnika – iz tenisica i traperica u velikog vođu, jednog od najvećih, rekao je Darko Katuša, Udruga veterana 1. gardijske brigade Tigrovi.

Imao je 26 godina kada ga je u vrletima Velebita zaustavio neprijateljski hitac.

Njegova kći nikada ga nije upoznala. Rođena je mjesec dana nakov njegove smrti.

– Teško mi je zbog toga i još teže kad čujem priče njegovih suboraca, ali isto tako sam još više ponosna kakva je on osoba bio i tko je meni otac, rekla je Kristina Tomljanović, kćerka  Damira Tomljanovića Gavrana.

I trideset godina od pogibije uspomena ne blijedi. U sjećanjima prijatelja i suboraca, u svojem Krivome Putu, Gavran živi i danas.

Na grob Damira Tomljanovića Gavrana, u ime predsjednika Republike cvijeće, vijenac je položio i svijeću zapalio general pukovnik Marijan Mareković, u ime predsjednika Sabora saborski zastupnik Ante Deur, a u ime predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved. Komemorativnom skupu nazočio je i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić.

Program pod nazivom “Za Hrvatsku kao Tigar” pripremili su Udruga ratnih veterana Tigrovi i Grad Senj.

Nakon komemoracije i odavanja počasti Damiru Tomljanoviću Gavranu, junaku Domovinskog rata, misu je služio vojni biskup Jure Bogdan u krivoputskoj župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Snježne.

U ratnom putu Damira Tomljanovića Gavrana stoji da je dragovoljno u kolovozu 1990. pristupio Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje kod Zagreba. Potom se borio na mnogim ratištima, a kao zapovjednik 1. Sektora IZM Zadar ZP Split 1. gardijske brigade Oružanih snaga RH poginuo je 17. veljače 1994. na Tulovim gredama, pogođen neprijateljskim snajperom.

NA DANAŠNJI DAN/30 GODINA POGIBIJE DAMIRA TOMLJANOVIĆA GAVRANA

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)