Krišto na 60. minhenskoj konferenciji o sigurnosti/Regionalna suradnja važna za osiguranje mira i stabilnosti

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

 

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH je naglasila važnost suradnje s europskim partnerima i kontinuirane potpore država članica EU kako bi Bosna i Hercegovina ostala na europskom putu, te važnost regionalne suradnje u osiguranju mira i stabilnosti, što je ključ za napredak BiH i cijele regije.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjelovala je danas na otvaranju 60. konferencije o sigurnosti u Minhenu.

Ključne teme o kojima se raspravljalo na panelima su uloga Europe u sigurnosti i obrani, novim vizijama globalnog poretka, te o sigurnosnim implikacijama klimatskih promjena.

Krišto je sudjelovala na panel diskusiji „Povećanje kolača: globalni poredak koji funkcionira za sve“, na kojoj su panelisti bili: glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, predsjednik R. Gane Nana Addo Dankwa Akufo Accra, predsjednik R. Kolumbije Gustavo Francisco Petro Urrego i premijerka Barbadosa Mia Amor Mottly.

Također je sudjelovala na panel diskusiji „Sjedinjene Američke Države u svijetu“, na kojoj je glavni panelist bila zamjenica predsjednika SAD-a Kamala Harris.

Krišto se na marginama konferencija susrela s predsjednikom R. Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom vanjskih poslova R. Austrije Alexanderom Schallenbergom i ministrom vanjskih i europskih poslova R. Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, te održala odvojene bilateralne susrete s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom i delegacijom Vlade Republike Hrvatske koju je predvodio premijer Andrej Plenković, a u kojoj je bio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

Tijekom sastanaka razgovarano je o europskom putu Bosne i Hercegovine, reformskim procesima, sigurnosnim izazovima i regionalnoj suradnji.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH je naglasila posvećenost Bosne i Hercegovine ostvarenju našeg ključnog vanjskopolitičkog cilja punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Informirala je sugovornike o postignućima Vijeća ministara BiH u provedbi reformi u različitim sektorima. Istaknula je važnost suradnje s europskim partnerima i kontinuirane potpore država članica EU kako bi Bosna i Hercegovina ostala na europskom putu, te važnost regionalne suradnje u osiguranju mira i stabilnosti, što je ključ za napredak BiH i cijele regije.

Informirala je sugovornike da je Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upravo danas podržao Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, čime je ispunjen još jedan uvjet za otvaranje pregovora s Europskom unijom, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo