SRAMOTNO/Blokirana FaceBook stranica Udruge “Osmica” Vitez

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

 

Društvena mreža FaceBook blokirala je stranicu Udruge “Osmica” iz Viteza, bez da su vlasnike stranice upozorili na eventualne nepravilnosti i moguće razloge.

Udruga “Osmica” osnovana je prije svega s ciljem čuvanje sjećanja na djecu žrtve rata, s posebnim naglaskom na osmero djece koja su poginula od agresorske granate dana 10.lipnja 1993. godine u Vitezu, dok su se bezbrižno igrali na košarkaškom igralištu.

Vjeruje se da iza ovoga stoje koordinirane prijave Facebooku s ciljem blokiranja stranice, a kao da nije dovoljno da zločinci nikada nisu procesuirani, netko zlonamjeran se ponovno narugao obiteljima, ali i žrtvama.

Ovim povodom oglasili su se priopćenjem, iz Udruge “Osmica”, kojega potpisuje predsjednik Ivan Garić, inače i sam teško stradao u zločinačkom koji se dogodio 10. lipnja 1993. godine, kada su ju među osmero ubijene djece smrtno stradali sestra i brat.

“Ovim putem obavještavamo sve članove udruge, simpatizere i sve one koji prate naš rad i čiju podršku u radu imamo da je dana 14.02.2024. facebook blokirao našu stranicu s komplet sadržajem. Razlog je vjerojatno nekolicina prijava koje su bile usmjerene protiv nas i naših aktivnosti, a facebook nas je blokirao bez da smo
bili upozoreni ili da nam je ukazano na bilo kakvo kršenje pravila. Kako nam ni nakon dva dana nije jasno koji su razlozi ostaje nam samo za postaviti par pitanja, nama samima a samim tim i društvu kao i okruženju u kojem živimo:

  • Jesmo li zaslužili to kao udruga koja se bavi čuvanjem sjećanja na djecu žrtve rata s posebnim osvrtom na OSMICU u Vitezu gdje je u ratu 10.06.1993. ubijeno osmero hrvatske djece i za koju se do prije dvije-tri godime vrlo malo znalo? Jesmo li zaslužili to što smo kao domaćini vrlo rado ugostili mnoge ljude koji dolaze odati pijetet nevino stradaloj djeci i koji dolaze iz raznih krajeva, društvenih i kulturnih sfera, naravno i ubuduće ćemo se još više truditi?
  • Jesmo li zaslužili to što na niti ijednu našu objavu nije bilo nikada negativnih komentara?
  • Jesmo li zaslužili to što nikada nismo htjeli objavljivati priče koje su kolale društvenim mrežama, a širile su mržnju prema OSMICI?
  • Jesmo li zaslužili to što se maksimalno trudimo distancirati od politizacije spomen mjesta i tako će biti i u budućnosti?
  • Jesmo li zaslužili to što vrijeme provodimo družeći se na spomen mjestu u obiteljskom, prijateljskom i dobrosudsjedskom odnosu gdje se i dalje igraju djeca uz odgoj i poruku da se ovakvo zlo više nikada i nikome ne ponovi i da ratovi nikada nikome nisu donijeli ništa dobro?
  • Jesmo li zaslužili to što molimo krunicu na ovome mjestu koje je za nas sveto?
  • ….mogli bi smo još puno toga nabrojiti.
  • I koja slučajnost blokiraju nas na početku KORIZME, možda i to ima neku simboliku.
    Kako god da se riješi ova situacija bilo da uspijemo vratiti profil ili otvoriti drugi, zlonamjerni ljudi iz nas neće izvuči ljudsko dno dna koje oni možda posjeduju i samim neutemeljenim napadima nas čine jačima i glasnijima. Dok ne aktiviramo stranicu možete pratiti naše aktivnosti na web stranici udruge osmica.ba Svako dobro i dobro nam došli svi vi čista srca bez obzira na naciju, vjeru, svjetonazor i zemlju iz koje dolazite”, stoji u priopćenju Udruge “Osmica” iz Viteza.

 

vitez.info / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)