Australski premijer podržao prijedlog za Assangeovim oslobađanjem

Vrijeme:1 min, 20 sec

Australski premijer Anthony Albanese podržao je prijedlog donjem domu parlamenta za povratak osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u Australiju, uoči saslušanja o njegovom izručenju SAD-u idućeg tjedna u Londonu. 

Neovisni zastupnik rekao je kako je riječ o „snažnom političkom signalu britanskoj i američkoj vladi”.

Američki dužnosnici traže izručenje Assangea SAD-u. On je trenutno u britanskom pritvoru, a američki sudovi optužili su ga radi WikiLeaksove objave povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih zapisa.

Britanci su pristali na njegovo izručenje, no Australac Assange iskoristio je posljednje pravno sredstvo da to pokuša zaustaviti. Javno saslušanje održat će se 20. i 21. veljače kad će dvoje sudaca razmotriti raniju presudu koja je Assangeu zabranila žalbu. Wilkie je najavio da će otputovati u London na saslušanje.

„Slavite li ili prezirete Juliana Assangea, ovo pitanje traje već predugo”, rekao je za australske medije.

Premijer Albanese poziva SAD da odustane od izručenja te da pusti Assangea na slobodu. Pobornici osnivača WikiLeaksa ističu kako ga se kažnjava zbog otkrivanja američkih prijestupa i potencijalnih zločina, uključujući u ratovima u Afganistanu i Iraku. Washington tvrdi da je objavljivanje povjerljivih dokumenata ugrozilo živote.

Australski ministar pravosuđa Mark Dreyfus rekao je da je o Assangeovom izručenju prošli mjesec razgovarao s američkim kolegom Merrickom Garlandom.

„To je bio privatan razgovor, no stav ove vlade o Assangeu je veoma jasan te se nije mijenjao”, priopćio je Dreyfus.

„Vrijeme je da se to pitanje dovrši”, dodao je.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)