CVITANOVIĆ/Glasovat ću za HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, ali neće “partneri”, BH -Gas ne može zadovoljiti potrebe Hrvata

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

 

Ilija Cvitanović, lidera HDZ-a 1990, zaključio je da “partneri neće podržati” prijedlog HNS BiH za izmjene Izbornog zakona.

-Vidio sam taj prijedlog zakona za koji smatram da neće proći jer ne postoji volja kod partnera. Što se mene tiče ja bih ga podržao ako dođe u Dom naroda i on bi u velikoj mjeri utjecao da Hrvati imaju zaštićenu poziciju u Predsjedništvu BiH. Možemo ga smatrati da diskriminira Hrvate u određenim područjima poput zeničkog, tuzlanskog ili sarajevskog kantona, ali bi sigurno bio bolji od sadašnjeg Izbornog zakona koji imamo. Onaj tko bi na ovaj način bio izabran sigurno bi imao veću empatiju prema Hrvatima od sadašnjeg hrvatskog člana Predsjedništva. Ovaj prijedlog bi riješio jedan gorući problem koji traje dva desetljeća. Nastavit ćemo se valjati u blatu ako ne dođe do ovog dogovora, kazao je Cvitanović za N1 televiziju. Pojasnio je da prema tom prijedlogu svi bi u Federaciji BiH, mogli glasovati za hrvatskog člana Predsjedništva, ali bi uvjet da bi bio izabran bio da onaj kandidat koji dobije najviše glasova treba pobjediti u tri od pet županija gdje većinski žive Hrvati, ako ne u tri onda u dvije, ako ne u dvije, onda bar u jednoj.

Upitan zašto smatra da partneri neće podržati HDZ-ov prijedlog, Cvitanović je kazao: Vidjeli smo izjave ministra vanjskih poslova (Elmedina Konakovića) gdje su ponovo u prvi plan stavljene presude Europskog suda za ljudska prava, koje naravno treba provesti, ali ne može čekati i moramo u hitnoj proceduri provesti izmjene Izbornog zakona koje se odnose na “legitimno predstavljanje” u Predsjedništvu BiH. Bitno je da na izbor člana iz reda hrvatskog naroda presudan utjecaj imaju Hrvati.

Cvitanović je kazao kako “u ovom trenutku nije realno da postoji politička volja da se promijeni Ustav BiH”. -Ako se ne promijeni Ustav onda mora se tragati za nekim drugim rješenjem, zaključio je predsjednik “Devedesetke”.

Cvitanović je upitan i hoće doći do nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona.

-Schmidt je vrlo ozbiljno najavio da će nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona. Da sam na njegovom mjestu ostavio bih prostor da se pokuša ne utjecati na pregovarački status Bosne i Hercegovine u smislu donošenja odluke EU, ali ako to propadne očekujem da će Schmidt nametnuti, kazao je predsjednik HDZ 1990..

Veleposlanstvo SAD pozvalo je lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da, kako su naveli, “prestane blokirati Južnu interkonekciju”, odbili su i prijedlog Izbornog zakona koji je sačinio HDZ nakon pregovora s partnerima u državnoj vlasti. Upitan kako gleda na ovo zatezanje odnosa HDZ-a i Washingtona i jesu li po njemu realne sankcije za Čovića, Cvitanović je odgovorio:- Čitam i mnogo se piše o tome. Hoće li Čović završiti na crnoj listi – ja to ne znam. To bi trebao biti crveni alarm Čoviću da moramo vratiti povjerenje američke administracije. To su naši strateški partneri, hrvatskom narodu i Bosni i Hercegovini. Ali i Hrvatskoj. Moramo naglasiti i da ovako poduzeće za plin, BH-Gas, ne može zadovoljiti potrebe hrvatskog naroda.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)