Hrvatska slavi, Austrija lije suze i ljutito grmi/”Odlazi nam jedan od najvećih svjetskih talenata”

Vrijeme:3 min, 9 sec

 

Dosadašnji mladi reprezentativac Austrije Oliver Lukić odlučio je prijeći pod hrvatski stijeg.

Hrvatski nogomet dobio je novu veliku nadu. Veznjak RB Salzburga i ponajveći talent austrijskog nogometa – Oliver Lukić – izabrao je Hrvatsku ispred Austrije.

FIFA je dala odobrenje i već je dobio poziv izbornika hrvatske U-19 reprezentacije Siniše Oreščanina da se priključi reprezentaciji za sljedeću akciju. Sljedeći tjedan igraju se prijateljske utakmice sa Saudijskom Arabijom i Grčkom, a sredinom ožujka na rasporedu su kvalifikacije elitnog kola za Europsko prvenstvo u Sjevernoj Irskoj.

Oliver Lukić izabrao Hrvatsku ispred Austrije

Lukić ima 17 godina i trenutačno nastupa za Liefering, drugu momčad Salzburga. Visok je 188 cm i tehnički vrlo nadaren. Mnogi ga vide kao spoj Zvonimira Bobana i Roberta Prosinečkog. S legendarnim hrvatskim kapetanom vezan je i preko njegova brata Dražena Bobana, koji mu je mentor i podrška.

S ocem Valentinom i Bobanom nedavno je bio u sjedištu HNS-a u Zagrebu i primio ih je predsjednik Saveza Marijan Kustić. Izrazio je želju da igra za Hrvatsku, a kako mu otac ima hrvatsku putovnicu, nije bilo problema da se ishoduje FIFA-ino odobrenje.

Austrijancima nije bilo svejedno, najblaže rečeno. Kako i ne bi kada Lukića tituliraju austrijskim wunderkindom. Tamošnji mediji prenijeli su tu vijest s popriličnim negodovanjem. Ton tekstova je takav da se to ne može previdjeti.

Austrija ljutito grmi: Odlazi nam top-talent

“Promjena nacije! Lieferingov talent odlučio se protiv ÖFB-a”, stoji u naslovu portala Laola1.

“ÖFB izgubio Salzburgov top-talent”, strši u naslovu portala Victauri.

“Austrijski nogometni savez gubi još jednog velikog talenta”, konstatiraju austrijski portali i nastavljaju:

“Lukić će ubuduće igrati za Hrvatsku. Tamo će se susreti s bivšim kolegom Leonom Lalićem, koji je također odlučio ići protiv Austrije.”

“17-godišnji talent iz Lieferinga prošao je U-16, U-17 i U-18 rangove ÖFB-a. U svim je uzrastima centralni vezni bio kapetan. Lukić je jedna od najvećih mladih nada Austrije. U ljeto 2022. otišao je iz Austrije Beč u Salzburg, gdje se pridružio Red Bull Football Academyji. Godinu dana poslije proslijeđen je u Liefering, koji nastupa u 2. ligi. Sa 16 godina konačno je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor s Red Bull Salzburgom”, piše Laola1.

Lukića žele Juventus i Borussia Dortmund

Lukić je upisao 13 utakmica za austrijske vrste od U-16 do U-18. Lani je igrao i protiv Hrvatske u Čakovcu. Bilo je 2:2, a Lukić je upisao dvije asistencije i sve je oduševio, pa i mlade hrvatske igrače.

Victauri ističe da je ljetos upao u U-18 austrijsku reprezentaciju unatoč tome što je godinu dana mlađi te da je kao vrhunski talent projektiran da u doglednoj budućnosti bude seniorski reprezentativac Austrije.

„Igrao je u Ligi prvaka mladih, u tri nastupa postigao je jedan gol. Zimus se pričalo da su za Lukića zainteresirani vrhunski međunarodni klubovi, uključujući Juventus i Borussiju Dortmund“, zaključuje Victauri.

Ne čudi što Lukića traže brojni klubovi. Mnogi ga vide kao jednog od najvećih talenata europskog i svjetskog nogometa. Ugledni engleski dnevnik The Guardian uvrstio ga je među najboljih 60 svjetskih igrača u svojem uzrastu.

Austrijanci ljutiti

Ako bacite pogled na brojne komentare ispod tekstova, vidjet ćete da su Austrijanci prilično ljutiti. Lukić je samo jedan u nizu igrača koji su odgojeni u Austriji, a odlučili su igrati za druge reprezentacije.

Neki predlažu da se zabrane prelasci mladih igrača u druge reprezentacije. Drugima je, pak, jasno da to nije moguće, ali ističu da bi Austrijski nogometni savez trebao tražiti povrat novca koji je uložen u igrače koji promijene reprezentaciju.

Kako god, kod Lukića i mnogih drugih mladih igrača hrvatskog podrijetla širom Europe prevagnuo je patriotski osjećaj. Iako je rođen u Austriji, Lukić se osjeća Hrvatom i izabrao je Hrvatsku. Budući da ispunjava uvjete, to mu nitko ne može zabraniti, ma koliko se Austrijanci ljutili.

gol.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)