Izrael izvodi udare na Rafah u Gazi; Biden: Pretjeruju

Vrijeme:1 min, 11 sec

Izrael je danas izveo nove udare na prenaseljeni pogranični grad Rafah na jugu Gaze, gdje je više od milijun raseljenih Palestinaca potražilo utočište, a ključni izraelski saveznik Sjedinjene Države upozoravaju na prijeteću “katastrofu”.

​Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je naredio trupama da se “pripreme za operaciju” u Rafahu, posljednjem velikom gradu u Pojasu Gaze u koji izraelske kopnene trupe tek trebaju ući.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je u četvrtak da Sjedinjene Države nisu podržale izraelsku operaciju u Rafahu, a predsjednik Joe Biden je kasnije rekao novinarima da smatra da je izraelsko vođenje rata protiv Hamasa “pretjerano”.

Izraelska vojska pojačala je svoje zračne napade na Rafah u četvrtak, a svjedoci su izvijestili o više udara tijekom noći.

Ministarstvo zdravlja teritorije kojom upravlja Hamas priopćilo je rano jutros da je više od 100 ljudi ubijeno tijekom noći, uključujući najmanje osam u Rafahu.

Palestinski Crveni polumjesec je u međuvremenu priopćio da je troje djece poginulo u napadu na Rafah.

Šef UN-a Antonio Guterres rekao je da su vijesti o predstojećem napadu na grad “alarmantne” i upozorio da će to “eksponencijalno povećati ono što je već humanitarna noćna mora”.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel rekao je da Washington “još nije vidio nikakve dokaze o ozbiljnom planiranju” kopnene operacije na Rafah.

Napominjući da je Rafah također bila ključna ulazna točka za humanitarnu pomoć, dodao je da takav napad “nije nešto što bismo podržali”.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)