Barakude pred najtežim mogućim zadatkom/Ulog ovaj put nije medalja, ali nije ništa manje važan

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

Za to vrijeme, naša vaterpolska reprezentacija nastavlja lov na svjetsku medalju, ali i plasman na Olimpijske igre. Sutra nas na Mundijalu čeka Španjolska, samo tri tjedna nakon onog ludog finala u Zagrebu.

Dan odmora nakon uvjerljive pobjede protiv Australije na otvaranju Svjetskog prvenstva, Hrvatska je iskoristila za dva treninga u Dohi. Jer već u četvrtak ih očekuje najteži mogući zadatak u svijetu vaterpola – Španjolska.

“Španjolska od 2018. do danas 2024. je igrala sva polufinala, veliki broj finala i jedna sjajna reprezentacija, jedna reprezentacija koja je dominantna u ovom trenutku, ali mi smo pokazali da možemo s njima igrat“, rekao je izbornik Ivica Tucak.

Još su svježe rane na šraubu Granadosa u posljednjoj minuti zagrebačkog finala Eura, kojom su nam Španjolci oteli zlato prije točno tri tjedna. No baš zato motivacije neće nedostajati.

“Želimo pokazati da one dvije utakmice koje smo igrali u Dubrovniku i Zagrebu nisu bile samo plod neke inspiracije pred domaćom publikom, nego da doista kvalitetom i jesmo tu s njima, da se borimo do zadnje minute i da im, recimo, vratimo za taj poraz koji smo doživjeli u Zagrebu“, kaže Ante Vukičević, hrvatski vaterpolski reprezentativac.

Ulog ovog puta nije medalja, ali nije ni ništa manje bitan. Jer pobjeda Barkudama donosi izravan plasman u četvrtfinale, a to znači i čekiranje vize za Olimpijske igre u Parizu, što je stožer postavio kao primaran cilj na ovom prvenstvu.

“I da ne pobijedimo tu utakmicu – nije sve izgubljeno, zato što nas čeka vrlo vjerojatno osmina finala i netko iz dvojca Brazil i Kina, koji nisu suparnici na našoj razini. To bi također trebali dobiti pa ući u četvrtfinale na jedan ili drugi način.“

“Sigurno da plasman na Olimpijske igre je prvi cilj, ali mislim da smo sposobni i mislim da želimo svi uzeti medalju na tekućem Svjetskom prvenstvu, tako da dat ćemo sve od sebe za to“, kaže Marko Žuvela, hrvatski vaterpolski reprezentativac.

A evo što će po mišljenju naših reprezentativaca odlučiti sutrašnji dvoboj s europskim prvacima.

“Tko napravi manje grešaka će odnijeti pobjedu, tako da – minimalizirati broj grešaka, rekao bih, dodaje.“

“Ostati koncentriran svih 32 minute, jer to je ja mislim najbitnije kod njih. Jer oni kažnjavaju svaku pogrešku i idu ono, sistemski napadaju cijelu utakmicu, tako da trebamo bit jako, jako koncentrirani“, kaže Vukičević.

Od 2007. do 2019. Hrvatska je osvajala medalju na sedam uzastopnih Svjetskih prvenstava, što je apsolutni rekord u povijesti vaterpola. Kako bi lijepo bilo u dalekoj Dohi započeti novi niz.

Tablica skupine B:

Standings provided by Sofascore
gol.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)