‘Ogromno je i glasno’/Ukrajinci im presreli razgovor, ovako Rusi reagiraju kad ugledaju Challenger

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

Mete su ruske utvrđene pozicije, ali za sada nisu vozila i druge pokretne mete, rekao je jedan član posade. Tenkovi Challenger 2, kojih se 14 nalazi u ukrajinskoj 82. brigadi, podržavaju pješadiju u ovom slučaju

No, Forbes je donio priču o tome kako se svjesno britanski Challenger 2 ne izlaže na snimkama, ali da itekako sudjeluje u borbama, razgovarajući pri tome s jednom posadom tenka. Oni su Forbesu rekli kako iz svojih tenkova, skrivenih u zaklonu drveća na teritoriju pod ukrajinskom kontrolom, paljbu otvaraju na ruski teritorij na udaljenosti od tri kilometra, dok dronovi usmjeravaju napade. Ali, kako bi bili što neuočljiviji to često čine noću.

Mete su ruske utvrđene pozicije, ali za sada nisu vozila i druge pokretne mete, rekao je jedan član posade. Tenkovi Challenger 2, kojih se 14 nalazi u ukrajinskoj 82. brigadi, podržavaju pješadiju u ovom slučaju. Inače je uobičajeno obratno, da pješadija pruža podršku tenkovima. Ali, u Ukrajini Challengeri funkcioniraju više kao mobilno topovsko naoružanje nego kao pravi tenkovi – brzih napada je malo. A to je zbog velike opasnosti od dronova, ali i težine samog tenka.

Posada u intervjuu kaže: “Kretanje po terenu je teško. Za naše tlo, ovaj tenk (koji teži 71 tonu) je težak.” Prema pisanju Forbesa Challengeri se i dalje nalaze u Zaporožju, gdje se 82. brigada pridružila spomenutoj ukrajinskoj protuofenzivi prošlog ljeta te je uslijed jednog napada, po danu, jedan Challenger uništen. Njegovi ostaci i danas stoje na bojištu. To je jedini provjereni gubitak Challengera u ukrajinskoj službi. Drugi su navodno još uvijek aktivni, pružajući podršku ukrajinskoj pješadiji koja pokušava proširiti radijus oko Robotine i obraniti grad od ruskih protunapada koji intenzivno traju zadnjih mjeseci i gdje Rusi imaju uspjeha i na tom području, vrativši neka područja koja su izgubili u ljetnoj ofenzivi Ukrajine.

Tenkisti 82. brigade kazuju kako im neprestanu prijetnju predstavljaju ruski projektili, dronovi i artiljerija. Ipak, kažu kako su se navikli, iako se nisu opustili. “Prva misija uvijek je najstrašnija”, kaže jedan. “A poslije… ljudi se na sve mogu naviknuti.”

Nejasno je misle li isto i Rusi koji su meta vatre Challengera. “Čuli smo njihove radio komunikacije koje smo presreli”, rekao je Forbesu jedan član posade. “Primijećeno kretanje vozila”, rekao je navodno jedan ruski promatrač. “Koje vozilo?” pitao je drugi. “Ne znam”, odgovorio je prvi. “Ogromno je i glasno!”
Autor:Danijel Prerad
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)