Do Groblja mira na Bilima moći će se i novim asfaltiranim “Putem branitelja”, mostarskom ratnom žilom kucavicom

Vrijeme:5 min, 18 sec

 

REPORTAŽA: PROVEZLI SMO SE NOVOM CESTOM NA RELACIJI DOBRIČ – GRABOVA DRAGA – MISIŠTA – BILE

– Dosad je postavljeno nešto manje od 10.000 križeva i oko 5000 pločica s imenima i prezimenima stradalih osoba – potvrdio je Pušić.

Uočljivo nov i upravo postavljen asfalt prostire se odmah od odvojka s glavne ceste, a radovi su tako dobro izvedeni da se i ne primijeti silazak s glavne ceste na novu cestu za Bile. Ova cesta, kojom se gotovo cijelim putem uspinjete prema Grabovoj Dragi i dalje prema Bilima, urađena je besprijekorno. Dok se vozimo, pogled nam pada na fenomenalan hercegovački krajobraz s niskim raslinjem, ispresijecan pokojom vrtačom u kojoj su nečije vrijedne ruke pripremile zemlju za sjetvu.

Novi asfalt

Tek poneka kuća izviri iza zavoja, a cesta je takva da ih ima mnogo, od kojih su neki jako oštri, no unatoč tome, zbog dobro izvedenih asfaltnih radova vožnja ovom cestom ne predstavlja nikakav napor. Prava je uživancija novom cestom dovesti se do Grabove Drage pa dalje voziti u smjeru Misišta. Ubrzo stižemo i do Misišta, prastarog svetišta. Riječ je o lokaciji na kojoj su se, prema zapisima koji datiraju još od davnih vremena, čak i prije 700 godina, održavale svete mise. Naime, svake godine prve nedjelje iza Petrovdana u Misištu se služi sveta misa. Stari hrastovi koji se nadvijaju nad ovim svetim mjestom za sve katolike u Hercegovini daju jednu drevnu notu cijelom krajoliku. Kad bi mogli govoriti, o čemu bi nam sve pripovijedali, tko zna.

Ovdje se s dionice, koja se službeno danas završava, odvajamo lijevo i ponovno se uspinjemo, nakon čega se pred nama ukazuje lokacija visoravni Bile i monumentalno Groblje mira na Bilima.

Kako nam je kazala Anita Martinac, suradnica Pododjela za Drugi svjetski rat i poraće HNS-a BiH, riječ je o memorijalnom centru, mjestu sjećanja i pijeteta svim žrtvama totalitarnih režima Drugog svjetskog rata i poraća- To nije samo spomenik kulture, sakralni objekt, mauzolej, nego sve to, ali i oaza mira gdje se budućnost miri s prošlošću i čuva dostojanstvo istine – kazala je Anita Martinac.

I uistinu, sam dolazak pred glavni ulaz ovog monumentalnog čuvara uspomena na ljude koji su nestali u vihorima ratova i ideologija ostavlja bez riječi. Nepregledno more bijelih križeva koji se prostiru ispred crkve i spomenika Pieta – Oplakivanje Krista, rad akademskog kipara Ilije Skočibušića, i tišina koja vlada na ovoj planinskoj visoravni kao da upravo tom tišinom govore sve. Zapaljena svijeća, buketić ruža ili krunica na bijelom križu nekog od stradalnika svjedoče o brizi najmilijih koji su se došli pokloniti njihovoj žrtvi. Uredno posloženi bijeli križevi podsjećaju na neko od velikih američkih ratnih grobalja i zbog onog što simboliziraju izazivaju divljenje i pružaju mir svakom tko se nađe tu. Kao da i sami postanemo svjesni vrijednosti života, ali i blizine smrti pred ovim jedinstvenim spomenikom.

Krenuli smo natrag i spustili se istom novom cestom kojom će se sada iz cijelog ZHŽ-a znatno lakše stizati do mjesta gdje su pokopane kosti i gdje žive sjećanja na najmilije mnogih žitelja ove županije.

O završetku radova na cesti Dobrič – Bile porazgovarali smo s Milom Pušićem, predsjednikom udruge Mir international i voditeljem Pododjela za Drugi svjetski rat i poraće Hrvatskoga narodnog sabora BiH.

– Naime, cesta o kojoj sada govorimo, a čiji se radovi službeno danas završavaju, do 1991. godine bila je urađena do mjesta Grabova Draga, dakle, tada nije bila spojena do Bila. Ratnim događanjima u Mostaru ova cesta je spojena preko Bila kako bi se moglo prometovati iz Mostara do Širokog Brijega. Praktički, to je za Mostar bio svojevrstan put spasa preko Goranaca, Bila, Grabove Drage pa sve do Širokog Brijega. Ujedno je ova cesta preko Drežnice i Vrda također bila put spasa i žila kucavica za središnju Bosnu, a njome se tada kretala potrebna roba i ljudi u ratnim događanjima.

Dakle, početkom 1992. probijena je cesta kako bi se moglo njome kretati, a nakon ratnih događanja asfaltirana je na oko tri metra asfalta širine po već postojećem makadamskom putu – kazao nam je Pušić.

– Prošle godine je cesta proširena, kako bi se moglo izvršiti asfaltiranje na širinu od 5 i pol metara plus bankina, što znači kako je u konačnici postojeća cesta proširena čak 7,5 metara. Ove godine je cesta na temelju novog ugovora proširena, nasuta i asfaltirana do trenutačnog stanja, kojem ste i sami mogli svjedočiti. Grad Široki Brijeg proglasio je tu cestu “Putem branitelja” s obzirom na važnost koju je imala u proteklom Domovinskom ratu.

Tri faze

I u dosadašnjem razdoblju mi smo radili pristupne ceste prema Groblju mira, tako smo, primjerice, uradili tri kilometra ceste prema Gorancima, potom smo izvršili i asfaltiranje ceste od Misišta prema groblju na Bilima jer tamo nije bilo asfaltirane ceste. I ovo posljednje asfaltiranje je zapravo treća faza kojom je izvršeno asfaltiranje u ukupnoj dionici od Dobriča pa do Bila – potvrdio nam je Mile Pušić. Jedna faza asfaltiranja ove ceste je prema Gorancima u dužini od 3 km, zatim od Misišta do Groblja mira na Bilima, također oko tri kilometra, te od Dobriča do Misišta u dužini od 8,9 kilometara.

10.000 križeva

– Groblje radimo već desetu godinu, uradili smo projekt koji smo mijenjali kako je vrijeme protjecalo i sad radimo novi projekt kako bi se sve to diglo na veću razinu. Dosad je postavljeno nešto manje od 10.000 križeva i oko 5000 pločica s imenima i prezimenima stradalih osoba – potvrdio je Pušić.

Martinac je napomenula kako se na pretraživaču na stranici Groblje mira može pronaći svaki poginuli koji je evidentiran. Investitor izvođenja radova na sanaciji prometnice Dobrič – Bile je Grad Široki Brijeg, a sufinancijer je Federalno ministarstvo prometa i veza. Izvođač radova na ovom projektu je KTM Brina d. o. o. Posušje. Vrijednost ovih sanacijskih radova je 1,963.260 KM s PDV-om. Što se tiče tehničkih podataka, dužina ceste je 8934,46 metara, a širina asfaltiranog dijela je 5,50 metara. Vjerujemo kako će nova cesta biti motiv mnogima da posjete Groblje mira na Bilima i osjete mir koji smo i mi osjetili.

Autor:Goran Sudar

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)