Potpuno je neprihvatljivo rješavati pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva bez…

Vrijeme:2 min, 29 sec

 

KONAKOVIĆ PREVARANTSKIM STAZAMA SDA

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je za N1 da je tokom posjete dužnosnika NATO-a Bosni i Hercegovini „cijeli NATO poslao jasnu poruku koja je suprotna onome što Milorad Dodik govori i najavljuje“.

Naime, nakon posjete NATO-a i pomoćnika državnog tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju, Jamesa O’Briena, kojeg brojni nazivaju i “ocem Daytona”, uslijedila je reakcija Dodika u kojoj je danas naveo kako je O’Brien njegove partnere iz ‘Trojke’ sahranio politički.

– Vrlo je jasno što će se dogoditi s Dodikom i njegovim procesom ako u njega eventualno krene. Još više ga je zabolio dolazak O’Briena, jednog od onih koji su pisali Dayton, zna svaki detalj i tumači ga na pravi način, tako da su i tu Dodikove priče pale u vodu – rekao je Konaković.

Kaže da „Dodik i oni kao njegovi partneri ulaze u ciljnu ravninu u kojoj bi bilo potrebno ispoštovati dogovore – ne samo onaj iz Laktaša, nego sve one koji su uslijedili od uspostave državne koalicije, a koji se odnose na europski put BiH“.

– Mi smo nadomak. Jedini koji to opstruira je Dodik. On je već prekršio jedan dio našeg razgovora iz Laktaša i nije podržao zakon o sprečavanju pranja novca. Pokazuje nervozu, a u njoj je moguće da napravi neki pogrešan korak koji će ga skupo koštati – navodi Konaković, pozivajući ga da ih ne čini jer će to glasači zasigurno shvatiti.

Osvrnuo se na jučerašnju posjetu O’Briena, s kojim je, kako ističe, do detalja analizirao unutarnju situaciju BiH, a s tim i sve predstojeće uključujući i izbornu.

Stoga, ponavlja – na sastanku u Laktašima nije postignut nikakav sporazum.

– Dobro znam i njegove stavove o ‘Trojci’, ali ne želim koristiti to u svrhe političkog marketinga, jer bi bilo neprimjereno. Dakle, ne postoji sporazum iz Laktaša. Postoje razgovori, prijedlozi i ideje za koje smo se dogovorili da ih stavimo na papir. Onda se je netko, svjesno ili ne, pustio prvi draft po njegovom viđenju zapisnika iz Laktaša koji ima dio istinitih interpretacija, a dio ne. Pisao sam i Murphyju, pa Veleposlanstvo SAD-a u BiH to i ne zove sporazumom, nego razgovorom – ustvrdio je Konaković.

Tvrdi kako partneri nemaju nikakvih problema vezanih za ‘tehničke’ izmjene izbornog zakona, pa ni vezane za dio o izboru članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

– Sve drugo bile su teme oko kojih se nismo usuglasili. Oko nekih se vjerojatno možemo usuglasiti, ali ne oko one koja je Draganu Čoviću zanimljiva, koja kaže da se sad riješi pitanje izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a da ne tretiramo uopće međunarodne presude. To je potpuno neprihvatljivo i to on zna, rekli smo mu – rejkkao je Konaković.

Dodaje kako ne vjeruje da će HDZ iskoristiti ovo razdoblje za bilo kakve blokade, te da “BiH trči zadnjih 100 metara do otvorenih vrata Europe”.

S druge strane, ponovio je, ako Dodik pokuša pod pritiskom Moskve zaustaviti proces – najveću cijenu će platiti upravo on.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)