MARTINOVIĆ I HADŽOVIĆ U “FOKUSU”/Odumire koruptivna hobotnica SDA

Vrijeme:2 min, 57 sec

 

Pomoćnik američkog državnog tajnika za europske poslove James O‘Brien dao je podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu u korištenju bonskih ovlasti i to u kontekstu nametanja izmjena Izbornog zakona koje se tiču zaštite integriteta izbornog procesa. Hoće li Schmidt koristiti bonske ovlasti ili će se doći do domaćeg rješenja, u petak su emisiji “Fokus” urednika i voditelja Jurice Gudelja analizirali predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović i novinar Dnevnog avaza Danijal Hadžović.

Upitan hoće li se čekati na domaće rješenje ili će, ipak, u jednom trenutku visoki predstavnik iskoristiti bonske ovlasti, Martinović kaže da postoje naznake da će se postignuti rješenje između političkih stranaka koje u ovom trenutku participiraju u vlasti na državnoj razini.

“U sporazumu koji je na neki način preliminarno postignut prije desetak dana vidjeli smo da je dogovor moguć”, rekao je Martinović pojasnivši da se razgovaralo o mnogo široj temi od samog integriteta izbornog procesa. Dodao je da se razgovaralo i o pitanju sprječavanja izbornih prijevara, izbornom pragu, otvorenim i zatvorenim listama, ali i pitanju pripada li mandat stranci ili pojedincu koji ga na njenoj listi osvoji.

Predsjedatelj Doma naroda PFBiH kazao je da nije dobro da se po ustaljenoj matrici jedni proglašavaju pobjednicima, a drugi izdajnicima nakon što su dijelovi sporazuma vladajućih stranaka dospjeli u javni prostor. Martinović je dodao da se drugi dio sporazuma odnosi na način biranja članova Predsjedništva BiH i naglasio da bi cijeli ovaj paket tzv. tehničkih promjena bio suvišan ako se ne bi Hrvatima omogući izbor legitimnog člana Predsjedništva BiH.

Novinar Hadžović je kazao da dogovor iz Laktaša i velikoj mjeri i nije bio dogovor nego da su predstavnici SNSD-a pokušali neke svoje smjernice i ideje prikazati kao dio dogovora.

“To je iskoristila propagandna mašinerija SDA i DF-a da prikaže da su stranke Trojke popustile i predale sve Dodiku i Čoviću”, rekao je Hadžović dodavši da bi bilo dobro da dođe do dogovora domaćih političkih aktera, ali da će, zasigurno, ako do njega ne dođe reagirati Christian Schmit te iskoristiti bonske ovlasti i nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona.

Hadžović je istaknuo da će, dođe li do Schmidtovog nametanja tehničkih izmjena izbornog zakona, u najvećem problemu biti Milorad Dodik. Novinar Dnevnog avaza potkrepljuje ovu tezu time da bi Dodiku, prihvati li nametanja, palo u vodu sve ono što oko Schmidtovog nelegalnog statusa propagira posljednjih godina. S druge strane, pokuša li mu se suprotstaviti, Hadžović je mišljenja da bi Dodik u tom slučaju “upao” u velike probleme.

Hadžović ne vjeruje da može doći do konsenzusa oko reforme Izbornog zakona koji se tiče izbora članova Predsjedništva BiH i domova naroda zbog različitih pogleda koje o toj tematici imaju predstavnici HDZ-a BiH i stranaka Trojke.

Napredak u radu pravosuđa

Upitan je li pravomoćna presuda u aferi Respiratori početak demontaže SDA koja je godinama okupirala institucije i resurse u FBiH, Hadžović je istaknuo da je SDA u tri desetljeća iza sebe ostavila brojna nedjela u koja je umješan sami vrh te stranke.

“Slučaj Respiratori nije jedini koji se vodi protiv visokih dužnosnika ove stranke”, rekao je Hadžović i dodao su uhićeni Osman Mehmedagić (bivši ravnatelj OSA-e) i Ranko Debevec (predsjednik Suda BiH) operativci SDA te da ima informacije da će afera Respiratori dobiti nastavak.

Martinović je istaknuo da postoje pomaci u procesuiranju ratnih zločina te da se i u drugim segmentima vidi napredak u radu pravosuđa.

“Kada je u pitanju SDA želim da se što prije riješe ova pitanja. Ja kao predstavnik jedne političke opcije nemam se pravo miješati u rad druge političke opcije”, rekao je Martinović.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)