ZAUSTAVLJENA KOMŠIĆEVA SAMOVOLJA/Dom naroda usvojio izmjene Zakona o obrani koje je predložila izaslanica Marina Pendeš

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Izaslanici Doma naroda Parlamenta BiH su bez diskusije, po hitnom postupku, usvojili Prijedlog zakona o dopunama Zakona o obrani BiH, koji je predložila izaslanica Marina Pendeš.

Dom je usvojio i zaključak kojim poziva Zastupnički dom PSBiH da ovaj zakonski prijedlog usvoji po hitnom postupku.

Predloženim dopunama predviđa se da ako Parlamentarna skupština BiH u roku od 45 dana ne potvrdi odluku Predsjedništva, ministar obrane Bosne i Hercegovine dostavlja novi prijedlog Predsjedništvu BiH u roku od 15 dana.

Podsjetimo ranije su iz HDZ-a osporili odluku o ovim imenovanjima koju je donijelo Predsjedništvo BiH. Zbog jednog imena u novom generalskom koru Oružanih snaga odbili su taj saziv potvrditi pa je imenovanje skinuto s dnevnog reda Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Podsjetimo suprotno prijedlogu ministara obrane BiH Zukana Heleza, koji je predložio general majora Marka Stojčića, protuhrvatski i protuustavni član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kršeći zakonsku proceduru, predložio je Martina Propadala, što je Predsjedništvo BiH prihvatilo.

Inače, 13 članova generalskog kora Oružanih snaga ministar odbrane Zukan Helez usuglasio je sa zamjenicima Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem.

Galić je za neimenovanje Stojčića optužio protuhrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića.

“Komšić je predložio generale koji nisu usuglašeni u ministarstvu, odnosno koje sam ja predložio. To je izvedeno mimo zakona. Jedan od predloženih kandidata nije imenovan na mjesto gdje je to trebalo i postavljen je čovjek koji ne ispunjava uvjete za tu generalsku poziciju. Osim toga, umirovljen je general Marko Stojčić koji ima golemo ratno iskustvo, dao je golemi doprinos u Hrvatskome vijeću obrane tijekom Domovinskoga rata i jedan je od najboljih generala u BiH”, kazao je Galić.

Za Galića je sporno imenovanje Propadala na čelo Zapovjedništva za podršku, za kojeg navodi kako je “birokratskom odlukom promaknut za dva čina što je protivno Zakonu o obrani BiH”.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)