PRAVOSNAŽNA PRESUDA/Bivši premijer FBiH i dopredsjednik SDA Fadil Novalić osuđen na 4, Solak na 6, a Hodžić na 5 godina zatvora

Vrijeme:54 sec

 

Apelacijsko vijeće Suda BiH donijelo je drugostupanjsku presudu u predmetu “Respiratori”. Njome je, kako saznaje Avaz potvrđena prvostupanjska presuda kojom su bivši federalni premijer i aktualni dopredsjednik SDA i zastupnik u Federalnom parlamentu Fadil Novalić osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite na šest, te Fikret Hodžić, vlasnik privatne tvrtke FH “Srebrena malina” na pet godina zatvora.

Jelka Miličević, pravosnažno je oslobođena.

Novalić, Solak i Hodžić, osuđeni su na ukupno 15 godina zatvora za zlouporabe prilikom nabavke kineskih respiratora, plaćenih 10,5 milijuna maraka tijekom pandemije koronavirusa.

Prvostupanjskom presudom pravna osoba “Srebrena malina” proglašena je odgovornim što je raspolagala nezakonito stečenom imovinom, te joj je izrečena novčana kazna od 200.000 KM, a presudom je naloženo oduzimanje stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 KM od Hodžića i “Srebrene maline”.

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zlouporabu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave, a oslobođeni su optužbi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, kao i za pranje novca, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)