Konaković/Dokumenta koja su se pojavila u javnosti ne predstavljaju zajednički stav

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković je večeras kazao kako dokumenta koja su se pojavila u medijima vezana za navodni dogovor političkih lidera kod Laktaša ne predstavljaju zajednički stav nego samo promišljanja koja nisu prihvaćena.

Gostujući na Face TV Konaković je ustvrdio da ono što se pojavilo u medijima “jedna strana, nema našeg potpisa, potpisa predsjednika stranaka”.
On je rekao da je ono što je dogovoreno da se od Europske unije zatraži točan datum pregovora i da će otvaranje pregovora, ukoliko se desi, biti najveći iskorak u povijesti Bosne i Hercegovine na europskom putu.

Potvrdio je da je dogovoreno da se u Domu naroda glasa protiv prijedloga zakona SDA i da ide u redovitu proceduru, te da su vidjeli da u njemu postoje jedna ili dvije nepravilnosti.

Naveo je da se u SIP-u trenutno nalaze osobe koje su bili savjetnici u SDA, DF i da je saziv SIP-a odbio stotine prigovora, a da sada treba izabrati 3.000 predsjednika i potpredsjednika biračkih odbora i da se sa tim ne slaže.

“Ovo ništa nije dogovoreno niti potpisano, o svemu je razgovarano. Ima još pet dokumenata”, kazao je Konaković.

Rekao je da većina se slaže o pitanju cenzusa jer od niskog cenzusa kreće politička korupcija i da jeste problem lista u RS-u ali da bi to možda i natjeralo sve probosanske stranke da izađu sa jedinstvenom listom.

O obveznom glasanju je kazao je da je to šokantno pozitivna vijest.

“HDZ zanima izbor člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda. Imaju deset modela. Nismo dogovorili, ovo je dokument interpetacija jedne strane”, kazao je Konaković o izboru člana Predsjedništva i ponovio da se radi o trivijalnom dokumentu na kojem nema potpisa predsjednika stranaka.

Pojasnio je da HDZ želi implementirati samo izbor člana Predsjedništva BiH, a da Trojka nije krila da kreće od izmjene Ustava BiH i da želi brisanje prefiksa i da se zato ne nalaze potpisi na dokumentu.

Konaković je dodao da je Bosna i Hercegovina sada 10 posto jača nego prije formiranja vlasti.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)