“Petorka” spremna sama donijeti Izborni zakon do kraja veljače

Vrijeme:2 min, 58 sec

 

Sastanak čelnika vladajuće “petorke”, vodećih hrvatskih, bošnjačkih i srpskih stranaka, koji je označen danom D, održan je jučer daleko od očiju javnosti u okolici Banje Luke, a s njega je SNSD tek objavio nekoliko rečenica s iznenađujućim optimizmom da će Izborni zakon BiH, koji je jedan od najtežih, biti finaliziran tijekom veljače. Takva informacija iznimno je ohrabrujuća, no na nju se gleda i s dozom opreza jer su u nekoliko navrata do sada čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SNSD-a Milorad Dodik, Naše stranke Edin Forto i Naroda i pravde Elmedin Konaković tvrdili kako su blizu rješenja, no na kraju ipak nisu mogli riješiti detalje. Ovaj sastanak došao je u trenutku kada je visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nagovijestio da će on intervenirati u Izborni zakon u slučaju da ne bude domaćeg dogovora. Nagađa se kako bi taj rok mogao isteći do kraja siječnja, no to sada nije do kraja jasno.

Rezultati Europljanima

Sudionici razgovora, a ovoga puta bili su samo čelnici stranaka bez svojih suradnika, bili su iznimno produktivni, a sastanak je sličio onome iz kolovoza prošle godine, kada se uspjelo usuglasiti veliki dio paketa. U slučaju da na kraju uspiju, posve sigurno bi BiH bila u stanju otvoriti pregovore s Europskom unijom, a kao potpora tome već sljedećeg tjedna u svojevrsnu inspekciju, ali i poticaj, zajedno dolaze hrvatski premijer Andrej Plenković, kao najveći zagovornik otvaranja pristupnih pregovora s EU-om, nizozemski kolega Mark Rutte, kao predstavnik zemlje koja se najviše tome protivila, te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je tijekom razmatranja dokumenta o preporuci za otvaranje pregovora s BiH ostavila živom tu ideju. Ponovno na poticaj Zagreba. Druge pojedinosti s jučerašnjeg sastanka nisu poznate, osim da je vladajuća “petorka” dogovorila da se što prije usvoji proračun institucija BiH. Poznato je da su razgovarali i o još tri zakona – o sukobu interesa, sudovima BiH i pranju novca, ali i položaju stranih sudaca u Ustavnome sudu BiH. No ti detalji nisu procurili, a na takvo što opredijelili su se sugovornici razgovora. No, ovakav pozitivan rasplet jučer se nije mogao nazrijeti nakon što su oštre poruke razmijenili predstavnici probošnjačke i građanske “trojke” te SNSD-a. Činilo se kako se obje ove strane spremaju unaprijed proglasiti krivima za propast pregovora. Najprije je u Konjicu čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković poručio kako nema govora o odlasku stranih sudaca te da ne postoji način da se postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona, ponajprije jer je, prema njegovim riječima, potrebna izmjena Ustava BiH kako bi se udovoljilo presudi ESLJP-a. A to znači, prije svega, “Sejdić – Finci” i još četiri presude koje nisu provedene.

Loša najava

Konaković je izjavio da smatra kako je jedino racionalno napraviti tehničke izmjene Izbornog zakona te da će o tome govoriti s hrvatskim i srpskim kolegama. U suprotnom, po njemu, jedina alternativa je nametanje izmjena Izbornoga zakona od visokog međunarodnog predstavnika. S druge pak strane, istup čelnika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika neposredno prije jučerašnjeg sastanka nije davao nimalo izgleda za uspjeh. Naime, on je optužio članove “trojke” da su poslušnici međunarodne administracije. – “Trojka” svojim izjavama pokazuje da zastupa američke i britanske interese. Republika Srpska stalno ponavlja da želi pregovarati s Federacijom i njezinim izabranim predstavnicima, a ne sa strancima. Želimo da odluke koje se donose budu u interesu svih ljudi, a ne stranaca. “Trojka” će reći jesu li interesi stranaca važniji od naroda BiH, smiju li im se suprotstaviti ili su već zaprijetili da će dovesti u pitanje njihov legitimitet – naveo je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)